Wednesday, June 30, 2010

BoLa


Minggu lepas, en.hubby lepak ngan member kampung dia..luang kan masa sama-sama main bOla sepak...ecececeece, makLomlaa semEnjak dh kawen ni, jarang dh nak dok sama-sama bergosiP, kata hang aku...kebetOlan br ni ada free time depa reramai pakai join men bOla sepak........pandai ka tuh main?? ka auta lebei..... makLomlaa la kan demam Bola, so depa pn nak gaklaa tunjukkan bakat even dh kawEn still lagik bolew menendang dan menandoOk...kununnya.....;p



Padang BoLa
-PADANG BoLA sEkolah Sungai Dua, tuh kan depa mein.....
auta lebeih depa nie, depa dok melepak bawah pokok jaaa..hishhhhh-


LandiNg tIme
ini buktinya, haLLOOO abg beseluar merah...ni padang BOla ok bukan padang kota nak beristirehat bagai...
yg abg sorg lagik ni plak khusyuk baca surat khabar...ish time nila nak tau news doNia.....



edaT
hahahahah, yg ni lagiklaaa...kontroL eNesm....singgle but not availbe lagIknieee..


MeseJ awek's lah Tue
haaaaa, yg si manis bawah pokok KAZEN en.hubby saya. yang ni plak dok khusyuk SMS buah hati pengarang jaNTong dia.....
japlaa, take a break, satg smbg len sms tuh k...FOKUS sepakan bOla nu haaa..ekekekekekekek


eN.HUbby
bekerot dahI, tapi still menGuntum senyuman....yg ni EN.huBBy saya....tah hapa dia dok ushar pn tataulaaa....LAWA tshirt....ekekekkek..beLi mana tatau...;p
hat seBelah en.Hubby tuh dok menguntum senYuman menampakkan GG....eekekekekkek



tgk main tak tera mana pn, lepak ja lebeih....kunun bersemangat nak p main bola bagai..walhal dok makan hangin bawah pokok ketapang...ahahahahhaha......tapi takpa, p la main jmpak kawan-kawan..satg dok teperap kat umah ja...kata bini QUeEN CNTROL plak...ekekekekekke



note: THANK'S KAKAK NURIZ IBRAHIM, sebab buat kan LOgo khas buat opida.blogspot....cayalah, ni bertambah seMangat nak huspdate bLoq sebab dh ada coP mohor........jom kita pekena teh tariks.....

CoNTeST PH0ToGENiC

tetiba rasa nak join contents lak..saje suka2..ni secONd time saya join contest..menang @ KaLah belakang cherita..janji happy....ahakzzz

ANDA PHOTOGENIC MARI JOIN CONTEST INI di anjur oleh CIK YEYEN .
terms and condition:
1.terbuka kepada semua peringkat umur.

2.gambar anda seorang ! kalo ade org laen,saye REJECT, :p muahahaha !!

3.gambar anda mestilah sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn 'umph~'nya .. hee :p , xkesah ber"edit ke tidak" yg penting 'umph~'nya saye nak tgk !! hihi :P

4.hanya sekeping gambar sahaja d benarkn ok ?? kalo pakwe nak join,tunggu next contest yeah .. :)

5.mestilah menjadi follower YEYEN aka IZYAN IZZATY = Ok i FoLLOw
6.sediakan entry khas untuk contest ni dan tag minimum 3org . [org-org yg d tag mesti tau ok ?? kalo x , saye SAMAN ! haha :P] nama=nama yg di tag seharusnya bg saya adalah PHOTOGENIK-PHOTOGENIK blaka....so u olsss anda di TAg.......
~ baik menurut perintaH
  1. KakneeNa anUar
  2. KakYUSnida
  3. EryNn
  4. ShUd
  5. TiTin
  6. Lady XoXo
  7. FiezaH 91

7.letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda ok ?? :) ~ ok siap.

8.tarikh tutp contest ini ialah
30 JUNE2010, bile dah tamat contest,saye akan announce kn ape hadiahnyer..jengjengjeng~!! mari akak abg adik ibu bapa join contest saye !! :) hadiahnyer mmg best,kalo saye anjurkn mmg best .. hihihi :p

nie pic yg saya pilih untuk kontes PHOTOGENIK..walhal taknampak pun PHOTOGENIK nampak PHOTOGEDIKSSS adalaaa...eheehehehhe

kenapa saya LOAD kan pic nie dari beratos-ratos pic dok ada..ini kerana, pic nie saya suka sangat..sebab menampakkan KESENYUman yg jelas teperpancar lagik iKHLAS.....dalam pada tu jugak, pic nie menampakkan LESONG batU saya di sebelah kiri....selain pd tu, time ni saya baru berjinak-jinak mengayakan SHAWl..belit p belit mai..ni laa hasil wajah saya...aiseh...sungguh bulat laKsana BOolan...eeeheeheh...dan satu lagi PEACE no war to aLLl my member's bLoGGEr.....

apa=apapun kepada CIK IZyan iZZAty...anda pasti dapat merasaianya adakah saya PHOTOGENIK atau PHOTOGEDIKS.......sekian....

ConTest Anda Bersama Si Comel

KakNEena  sayang yg cantik laGik maNis.....terima kasih laa banyak-banyak sebab sudi TAG nama saya untuk jOin kontes nie....ahahahhahahah teruja nie, jenuH ni nak mencarik pic saya + anak......bukan apa melamBak dok ada...tapi memandangkan masa pn agak terhad...saya piLIh gambar di bawah sana untuk Join kontes nie..


coNtest BanNer

 

1. Contest ni terbuka untuk semua peringkat umur 

~ cuKup syarat =]

2. Mesti jadi my follower...tapiiii untuk 2blog...
a) ~my lovelly life
    ** OK dah FoLLow
b) ~bIFA'S collezion
   ** yg ni pun dh FoLLow

3. Buat 1 entry khas utk join CONTEST NI, copy paste banner rasmi tu, pastu link kan terus ke sini yer 
~Ok siaP

4. 1 penyertaan, 1 pic sajer ok... no over2 pcs.. nnt byk2 kite jadi miong nk pilih 
~ hahahahah....ok dah, piLih satU ja dalam beribu...>_<

5. Gambar mestila bersama si comel.. mcm gambar kite kat bwh 2... xkisahla..adik ke, jiran ke, pinjam ank sesape pun..hehehe..janji chummmelll 
~ Orait

6. Senang bukan??? n 1 more thing!!! jangan lupe tag rakan anda sekurang2nyer 3orang..
make sure la ye org yg anda tag2 tau yg die telah ditag... hehehe... wokehh? 
~ ok la Ni, saya nak TAG ibu-ibu yg chUmiL ni...
  1. iman uMMi 
  2. Mama iLia
  3. Hati Mama
  4. Mieyzza

7. Tarikh penyertaan tamat pada 30 June 2010... so, cpt2 la yer 
~ ha'ah kena cepat, dh kesuntukan waktu dh nie..asieh ;p

8. U all boleh ler informkan penyertaan anda tu kat my comment box.. dun forget utk tinggalkan link anda ye.. if not, cane kite nk tau sape masuk kan??? 
~ Baik Tuan PenganJur


kebetOlan ada gambar terbaru ngan sOfia....tgk pun mcm best ja kaLO pertaroHkan pic nie untuk "Kontes anDa Bersama Si ComEL" comeL kan kami?? ahahahahah perasan okessss ;p 
saya dan sofia sewaktu di FERINGGI Nite wekend baru-baru nie..... suka pic nie, sebab nampak senYoman manis yang jelas terpancar dr hati keciL kami....asieh >_<


IMG_0049

CoNTeST maTa MeNawaN



CoNTeST maTa MeNawaN = aduss kena TAG kOntes kali nie.....ekekekekke....Kali nie KOntes cam agak KIUT jaa...koNtes MATA MENAWAN....owh  cik ShuD...kamu agak-agak mata kakak kamu ni cUkup menawan ka.....sehinggakan nama saya tesenarai dalam KOntes MATA MENAWAN.......tapi akak takmo hampakan shUD, akak tunaikan gak koNTes MATA MENAWAN....fuh...jenuH carik gambaq nak pastikan MATA saya kalI ni nampak menawan.....fuyOOoooo...tapi mata saya ni kalO dh terbeliak dh mcm ikan mas la plak...tersembOl bulat..wakakakkakaka


Mata MenaWan


SyaRat-SyaRaT penYerTaan :)
1. wajib menjadi follower blog fatencumyl.blogspot.com 
~ SAYA foLLow dah tuan Tanah KadauNg

2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
~ sorang ja, yg len mata katOp

3. pastikan 1 gambar je taw.. 
~ satu saHaja, tak lebei pn.=]

4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (namapun contest mata menawan kan) 
~ KONFORM, itu MATA saya..bukan ORg Len

5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :) 
~ BAnnEr dh saya letakkan.

6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati. 
~tak ramai pn yg nak di TAG..hanya 3 org ja,...  

= NeNEk MOdeN   = aLang Mieyzza      
= Ummi Iman  = ratU siPut

7.contest ini berakhir pada 31 julai 2010
~ Lambat g tarIKh katOp, so dan G amik gambar JEGEI tang MATA jaa...=]

8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni.serta link referral anda :) 
~ Baik cuties


Hadiah pemenang mata menawan:
* akan dapat 1 pasang contactlens made in korea yang tahan 1 tahun dan pemenang akan decide sendiri nak contactlens warna apa..(fatin akan contact dgn pemenang kalau dia ada rabun fatin akan bagi dia contactlens yg ada power)
 

*akan dapat hadiah misteri yang boleh mencantikkan mata.
referral terbanyak: akan dapat hadiah misteri dari fatin.

(hadiah yang boleh mencantikkan mata)




*
*
*
*
*
*
majLis BerTunanG

cik FAtin Fatihah, saya pertaruhkan pic ni untuk KONTES MATA MENAWAN...belasah laa, chantik ke tidak blakang cherita.yg pasti gambaq nilaa menampakkan MATA SAYA yg agak Boolat tuh ha....=]sOFia pn takot kaLO nampak saya membuLat kan mata sebeGInik..(",)

JaTOH HATi

KEPADA SEMUA MEMBER BLOOGER yg disayangi dan di kasihi, 
saya dengan berbesar HATi menjemput teman-teman sekalian....menghayati video klip yg sungguh syahdu nie...........khas buat KALIAN yg kusayangi...moga yg mana dh berumahtangga hubungan suami isteri makin erat dan dirahmati OLEHNYA....
dan yg mana sedang menacari JODOH...
moga dipertemukan dengan insan yg SOLEH + SOLEHAH......

*
*
*
*
*

yang pasTi
"BERTEMU KERANA ALLAH, BERPISAH jua KERANA ALLAH"


Tuesday, June 29, 2010

BlurR

saya tak tahu kenapa pada hari nie...hati saya SungGuh bergundah guLana...lansung takleh Fokus kerja, ilang kawalan bak kapal terbang ilang raDar........hati penuh keresahan...puas bezikir...puas dengaq alunan ayat suci aLLAH....hati beransur ilang kebuntuan.........tapi, taklama...lepas pada tuh mesti hinggap kembaLi...apakah dalam badan saya ni dipenuhi SYAItoOOn.........YA allah, APA salah saya ni, adakah ini KIFaRAH yg aLLAH bg...??? barangkali ada kesilapan @ perbuatan yg saya lakukan membuatkan ALLAH marah pada saya..maka dia biarkan saya dalam keresahan,kebuntuan, keSempitan..........................
tertunduk seketika....memikirkanNya..!!!! sarat dalam otak ni, dh naik migrain rasanya....... nak tido mata tak lelap, nak sembang, takout tersilap cakap, nak tulis jari-jemari jadik kaku..cuma yg pasti menUngkaN diri..... 
saya akan terus berdoa dan berusaha, moga hati kecil ini kembali tenang...redha dengan setiap yg berlaKu...dan belajar mensyukuri apa yaNg ada......ingt selalu..DUNIA hanya pinjaman..tak lama di sini..sampai masa berangkat ke negeri abadi.....insyaA'ALLAH satu hari nanti....

Monday, June 28, 2010

feriNggi niTe maRkeT

wekend baru ni..kamI kelUarga kechiL jenajalan ke "NIGHT MARKET BATU FERINGGI" fuh....jalan jammed, padat ngan manuksia, padat ngan kenderaan...tapi enJoy...syOk giLoss... rambang mata..sebab mcm-mcm ada..dan lawa-lawa blaka...mcm nak pnegsan rasa...ahahahaa....nafsu sOPing bergelodak jaa nie..kalO blew sume nak BeLi....ha jenuH laaa tokei besaq...rabak poket ;p
tapi best datang sini.....pasni nak p lagi, dan lagi...ehehehehhe....p situ kena bijak menaWar harga...takleh foLow harga yg dh ditetapkan! mahu dia, jadiknya rugi..sebab banyaklaa kedai dan banyak brg yg di jual brg sama...cuma, harga bebeza-beza....time we Olss p ramai visitor araB...segak-segak laa depanie.....dh rasa mcm doK kat pasar malam arab..hahahahha tp, negara ARAB ada ka pasar malam??? (",)
makIn malam makin sesak......memang best.
cuma yg tak best on the way nak balik jammed terok....uwaaa....eksiden plak kat depan sana tu ha...jenuh sabar menanti tera nak sampai ke bawah....dah la jalan bengkang -bengkOK...jenuh layan LAp...=]

sori lah erk pic-pic yg di bawah nie ada ala-ala gediks sket .....tgk la pic tu menampakkkan yg saya suNguh gumbira mcm org dok dalam hutan br nak kuaq p pekan....muahahahahahhaha

peace en.Hubby.....i promised......jalan-jalan jamU mata jaaa......tak soPing k....=] 

ok siap dh ...let's gO bebeh =] abaikan PiPi saya yg MOnteL ...

kelUarga KecHiL berhadapan kaPaL besar....


kesesaKan terlamPau...so, carik tempat lapaNg..tenangkan puteri keciL saya sat...;p


mai-mai pilIh mana bekenan...nampak dak ataiH kepala saya ada apa? ekekkekeke
dalam Dok berjanji td ni takmo soPin apa-apa tapi tgk apa saya dapat.....=]

MaMa hapPy sangat.....tapi sOFia muka masham mencuKa....aiseh
bagik Close-up skit........bila saya pakai ToPi besaq ni.....



mama+saya+sOFia  = 
kami sedang sabar menanti en.hubby + kazen saya yg doK sOpin sakan lagik
 


we OLss....= keluarGa KechiL

saya dan puteri keciL dok rehat = penat sangat bejalan sepanjang pasar malam tu ha.


 
ok, Jom SoPIng sume...hangkot bawak baLik...bedak kat org kamPung...aahhahhha


nota jari: best memang besT p sini..senang kata mcm-mcm ada....tiap-tiap malam bukak...malam miNggu paling happeNin....

Thursday, June 24, 2010

Buai Laju-Laju

harini saja jaa nak publishkan gambar sofia bila dia ditinggalakn ibu dia sewaktu bekerja...kesiannya anak keciL nie...muka selenga jaa..ehehhehe..mcm takda perasaan...tgk lah tuh, tOKma dia bawak naik buaian...kunun nak hiburkan hati dia yg sedg sibuk carik ibu dia.....uhuhuuu...... sib bek nak gak dia lepak atas buaian nie...selamba ja kan, pegang taLi...kunun mcm org dh besaq..walhal duduk pn tak berapa kuat lagi.sekarang ni, semenjak makin menINgkat bulan, keletah dia mengHiburkan hati.betoi la apa org tua-tua cakap, bila ada anak nie,....balIk keja tgk muka dia..adeihhh..meruntun jiwa..dan-dan hat td keletihan bertukaq kepada gumbira......nak-nak lagik tgk senyUman yg dia ukirkan..mahu rebah.dibuatnya.....yg pasti anak kurniaan ALLAH yg tak ternilai..AMANAh nie, so sebagai ibu + baba do the best ok kepada anak kecil nie.....


**harIni, SOFIA tak sihat...dia dijangkiti virus seLsema dan batOK** 
sian tgk dia td...tapi takpa, alhamduLillah mama ada dekat..bolew la mama tengok-tenGokan dia...sementara tgg ibu + baba sofia balik keja nak bawak dia g klenet......sabar yea sayang......lebIu su Much bebeh.....


dah tak lama sofia nak sambut hari lahir yg ke setahun...tudia besaq dh anak ibu...uhuhuu, mcm br ja lagik dok usung dia dalam perot nie kesana kemari...rupa-rupanya anak ibu nie, dh koi besaq.......ibu, doakan moga sOfia menjadik anak yg baik dan menTAATi org tua...insya'allah............

Wednesday, June 23, 2010

Payahnya MALAIKAT meminta tanah dari bumi‏

Kita selalu mendengar kisahnya Nabi Adam AS.Dan kita juga terlalu tahu tentang kejadianya manusia itu adalah dari tanah. Tetapi apakah kita tahu akan tanahnya itu?

Apakah kita tahu akan prosesnya kejadian itu?

Mari kita baca kupasan yang sedikit ini, mudah-mudahan kita lebih mengetahui tentangnya dan Insyaallah dapatlah kita mempelajarinya bersama-sama. Berpesan- pesanlah pada kebaikan dan berpesan-pesanlah pada kesabaran.
BETAPA PAYAHNYA MALAIKAT-MALAIKAT MEMINTA TANAH DARI BUMI UNTUK NABI ADAM AS (ABUL BASYAR / Bapa segala manusia)
Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam. Akan tetapi
apabila beliau sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam kerana bumi kuathir Adam akan menjadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Allah memberitahu bahawa ia tidak dapat berbuat apa-apa apabila mendengar mendengar sumpah bumi.

 
Setelah itu, Allah memerintah malaikat Mikail. Jawapan bumi masih sama lalu Allah memerintahkan malaikat Israfil dan jawapan bumi masih tidak berganjak.
Masing-masing kembali dengan jawapan yang hampa.Akhirnya, Allah menyuruh
malaikat Izrail turun ke bumi. Kata Allah:"Hai Izrail! Engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, jangan engkau mundur. Katakan bahawa kerjamu atas perintah dan atas namaKu.”
Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya bumi mengizinkan tanahnya diambil. Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah,kembalilah ia ke hadrat Allah.

Lalu Allah berfirman: “Ya Izrail, pertama engkau yang Ku tugaskan mengambil
tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut
roh manusia.”
 
Maka kuathirlah Izrail kerana bimbang akan dibenci oleh umat manusia.Lalu Allah berfirman lagi: “Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu. Aku yang mengaturnya, dan aku jadikan kematian mereka itu bersebab antaranya terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.

JENIS TANAH YANG DIGUNAKAN:
1. Tanah tempat bakal berdirinya Baitul Mugaddis
2. Tanah Bukit Tursina
3. Tanah Iraq
4. Tanah Aden
5. Tanah Al-Kautsar
6. Tanah tempat bakal berdiringa Baitullah
7. Tanah Paris
8. Tanah Khurasan
9. Tanah(Babylon)
10. Tanah India
11. Tanah syurga
12. Tanah Tha’if

Menurut Ibnu Abbas:
 
1. Kepala Adam dari tanah Baitul-Muqaddis kerana disitulah berada otak manusia,dan disitulah tempatnya akal.

2. Telinganya dari tanah Bukit Thursina, kerana dia alat pendengar dan tempat menerima nasihat.

3. Dahinya dari tanah Iraq,kerana disitu tempat sujud kepada Allah.

4. Mukanya dari tanah Aden, kerana disitu tempat berhias dan tempat kecantikan.

5. Matanya dari tanah telaga Al-Kautsar, tempat menarik perhatian.

6. Giginya dari tanah Al-Kautsar, tempat memanis-manis.

7. Tangan kanannya dari tanah Kaabah,untuk mencari nafkah dan kerjasama,sesama manusia.

8. Tangan kirinya dari tanah Paris,tempat beristinjak.

9. Perutnya dari tanah Babylon. Disitulah tempat seks(berahi) dan tipudaya syaitan untuk menjerumuskan manusia ke lembah dosa.

10.Tulangnya dari tanah Bukit Thursina,alat peneguh tubuh manusia.

11.Dua kakinya dari tanah India, tempat berdiri dan jalan.

12.Hatinya dari tanah syurga Firdaus,kerana disitulah iman, keyakinan,ilmu, kemahuan dan sebagainya.

13.Lidahnya dari tanah Tha’if, tempat mengucap Syahadat, bersyukur dan berdoakan kepada Tuhan.

PROSESNYA KEJADIANNYA:
1. Ketika Allah jadikan Adam, tanah itu dicampur dengan air tawar, air masin, air hanyir, angin dan api. Kemudian Allah resapkan Nur kebenaran dalam diri Adam dengan berbagai macam “sifat”.

2. Lalu tubuh Adam itu digenggam dengan genggaman “Jabarut” kemudian diletakkan didalam “Alam Malakut”.

3. Sesungguhnya tanah yang akan dijadikan “tubuh Adam” adalah tanah pilihan Maka sebelum dijadikan patung, tanah itu dicampurkan dengan rempah-rempah dan wangi-wangian dari sifat Nur sifat Allah, dan dirasmikan dengan air hujan “Barul Uluhiyah”.

4.Kemudian tubuh itu dibenamkan didalam air “Kudral-Izzah- Nya” iaitu sifat “Jalan dan Jammal”.Lalu terciptalah tubuh Adam yang sempurna.

5.Demikian pula roh, ketika itu diperintah masuk kedalam tubuh Adam, ia merasa malas dan enggan, lalu ia berputar-putar, mengelilingi patung Adam yang terlantar. Kemudian Allah menyuruh malaikat Izrail untuk memaksa roh itu masuk.Akhirnya mahu tidak mahu roh itupun masuk dan menyerah kepada Izrail.
Menurut riwayat ketika Adam masih berada di syurga, sangat baik sekali kulitnya. Tidak seperti warna kulit manusia. Kerana Adam telah diturunkan ke dunia, terjadilah perubahan pada warna kulitnya. Sebagai peringatan, yang masih tertinggal warnanya
hanyalah pada kuku manusia. Oleh itu, meskipun orang kulitnya hitam,tetapi warna
kukunya adalah sama, ialah putih kemerah-merahan.
Dijadikan pada tubuh Adam ada sembilan rongga atau liang. Tujuh buah liang dikepala,dan dua buah liang di bawah badan letaknya.

Tujuh buah letaknya adalah di:
1. Kepala : dua.liang mata, Dua liang telinga, Dua liang hidung dan sebuah liang mulut. 2. Dibawah: Sebuah liang kemaluan dan liang dubur.

 Dijadikan pula lima buah pancaindera:
1. Mata alat penglihatan
2. Hidung alat penciuman
3. Telinga alat pendengaran
4. Mulut alat merasa manis, masin dan sebagainya.
5. Anggota tubuh lainya seperti kulit, telapak tangan, untuk merasa halus, kasar dan
sebagainya.

Setelah Roh masuk kedalam tubuh Adam :
Lalu roh itu masuk perlahan-lahan sehingga ke kepalanya yang mengambil masa 200 tahun. Demikianlah Allah memberi kekuatan pada Izrail untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam.
Setelah roh meresap ke kepala Adam, maka terjadilah otak dan tersusunlah urat-urat sarafnya dengan sempurna. Kemudian terjadilah matanya dan seketika itu matanya terus terbuka melihat dan melirik kekiri, ke kanan dan kebawah dimana pada masa itu
bahagian badannya masih merupakan tanah keras.
Dilihatnya kiri dan kanan para malaikat yang sedang menyaksikan kejadian dia. Ketika itu dia telah dapat mendengar para malaikat mengucapkan tasbih dengan suara yang merdu dan mengasyikkan.
Kemudian ketika roh sampai kehidungnya lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka.
Ketika itulah Allah ajarkan padanya ucapan Alhamdulillah. Itulah ucapan
Adam pertama kalinya kehadrat Allah. Lalu Allah berkata :”Yarhamukallah”
yang membawa erti: “Semoga engkau diberi rahmat Allah”. Oleh kerana itu jika
orang bersin, menjadi sunat mengucap “Alhamdulillah” dan orang yang mendengarnya sunat pula mengucapkan “Yarhamukallah” .
Kemudian ketika roh sampai pada dadanya, tiba-tiba saja ia mahu bangun. Padahal sebahagian bawah badannya masih tanah dan keras. Disini menunjukkan sifat manusia yang suka tergesa-gesa (tidak sabar). Sebagaimana firman Allah SWT bermaksud:
“Dan adalah manusia itu, suka tergesa-gesa” .(Al-Israk: II)
Maka ketika roh itu sampai dibahagian perutnya, maka terjadilah susunan isi perut dengan sempurna. Maka seketika itu terasalah lapar. Kemudian terus roh itu meresap
sampai ke seluruh tubuh, tangan, kaki lalu terjadi darah daging dan tulang. Urat-urat berkulit dengan sempurna, yang mana kulit itu kian lama kian cantik dan halus.
Begitulah proses kejadian-kejadian tubuh Adam. Setelah kejadian Adam sempurna sebagai manusia, maka dialah merupakan makhluk manusia yang pertama. Wajahnya cukup cantik, semua malaikat berasa kagum melihat Adam yang begitu menawan. Kemudian Adam diarak oleh malaikat-malaikat selama 100 tahun lalu diperkenalkan kepada seluruh penghuni dari langit pertama hinggalah kelangit tujuh sebelum dibawa ke syurga tempat mula-mula Adam dijadikan.


(Dipetik dari buku HIMPUNAN KISAH-KISAH MALAIKAT disusun oleh Muhammad Isa Selamat)

Isteri + Ibu.‏

Jangan Lupa Jadi Isteri Setelah Bergelar Ibu.‏


Menurut Datuk Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah kebanyakkan lelaki yang berumahtangga mahukan seorang isteri. Suami tidak peduli samada isterinya melahirkan seorang anak atau 10 orang anak, yang penting baginya dia masih memerlukan isteri. Tetapi,sambungnya, ramai isteri selepas mempunyai tiga atau empat orang anak menjadi ibu dan kurang menjadi isteri.

Peringkat awal mungkin suami boleh bertahan, menyenduk nasi sendiri,ambil nasi sendiri ambil air sendiri sebab isteri sibuk melayan anak-anak tetapi lama-kelamaan suami menjadi bosan.

Penat di pejabat dan di rumah pula tidak mendapat layanan isteri. Beliau menekankan, ramai suami tidak tahan apabila isterinya menjadi ibu sehingga suami merasa terpinggir. Di luar banyak terdapat gejala-gejala yang mengambil alih tugas isterinya di rumah untuk melayan makan-minumnya.


Ada wanita lain dengan ramah akan bertanya, "Encik nak minum, saya siapkan kopi, encik nak makan nanti saya hidangkan nasi....". Ini akan membuatkan suami merasa wanita itu melayannya dengan baik sedangkan di rumah dia hanya mendengar kata-kata, "You buat sendirilah, I sibuk nak layan budak-budak ni. I penatlah..."


Tu baru bab lahiriah yang dipinta.. kalau alasan tu juga dibagi waktu berkehendakan hubungan badan.. hmmmm tak tau la cek nak kata.. takut nanti ada isteri2 yang makan hati akhirnyer bila suami menyatakan keinginan utk beristeri satu lagi...:).. Senantiasalah beringat bahawa seorang suami yang menyimpan perasaan marah atau tak puashati terhadap tolakan kita...
sepanjang malam kita akan dilaknati oleh malaikat... sehinggalah suami kita memaafkannya. . Kerna itu.. seboleh2nya. .jangan biarkan si suami tertidur sendirian kerna menantikan kehadiran kita menemaninya .. kalau boleh, hentikan dulu kerja2 yang dilakukan.. temani suami buat seketika utk memenuhi keperluan dirinya.. tak semua semua inginkan seks semata2.. ada yang hanya mau lena dipelukan anda atau sebaliknyer. ..

Suami yang longgar pengetahuan agamanya dan tidak tahu tanggungjawab akan mudah berlaku curang walaupun sepatutnya dia membantu dan faham keadaan isteri. Pesan beliau, "Isteri jangan lupa menjadi isteri". Sambut suami balik dari pejabat, ambil begnya, layan sekejap, tuangkan air dan berikan sentuhan sayang walaupun hanya dua atau tiga minit walau sibuk bagaimana sekalipun. Jangan disebabkan dua atau tiga minit ini, akhirnya suami lebih senang dilayan oleh wanita lain. Jangan sesekali ambil remeh perkara begini..biasernyer bagi lelaki yang sudah berumahtangga, satu cara utk dier lepaskan bebanan kepala setelah seharian bekerja.. adalah dengan menerima layanan baik dari isteri..sekalipun
hanya dengan senyuman isteri dimuka pintu... tatkala itu..dihatinya pasti rasa sungguh gembira kerana ada yang menanti dan meringankan bebanan emosi nya..

Ramai wanita, menurut beliau, selepas mendapat dua atau tiga orang anak akan mulai terlalu yakin diri dan bongkak. Mereka merasakan sudah lama berkawin dan tidak perlu menjaga tubuh badan atau bahasa tuturan. Mereka lupa kebanyakkan lelaki mudah tertarik pada yang cantik dan lemah-lembut. Mereka juga selalunya atau kebanyakkannyer berasa suami harus faham keadaan mereka yang senantiasa diperlukan oleh anak2..ini silap.. sekalipun berapa anak yang diperolehi.. .suami tetap merupakan "Anak Sulung"... walau sayang banyak mana pada anak pun.. suami harus senantiasa didahulukan. ...;)

Lelaki berumur atau tua tetapi kalau melihat wanita muda mereka boleh terlupa yang diri sudah bergelar suami. Walaupun sudah tua tetapi jiwa muda keluar kembali kecuali di tabir oleh keimanan yang tebal. Yang ada "pendinding" akan sengaja membahasakan diri tua dengan perempuan dibahasakan dirinya 'Pak cik' adalah dengan sengaja di lakukan demikian untuk memadam segala keinginan.


Seperti yang sering beliau nyatakan,
orang lelaki mudah perasan bilamana keadaan dirinya tak tenteram...dan dikala ini apabila ada wanita muda menunjukkan minat, berbuat baik, lelaki yang berumur akan mudah perasan. Malah tambahnya lagi, ada wanita lain yang menghargai dirinya lebih dari isteri yang dirumah yang sentiasa mengomel dan memperkecilkan diri suami.

Tuesday, June 22, 2010

DAYUS

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?
Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-
1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya  
dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah. 

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar. 

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat. 

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' 
 dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya. 

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan  
dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami. 

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz  
dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram. 

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat  
dengan sempurna. 

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain  
tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya. 

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki 
 tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan. 

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki  
sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita. 

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki  
sepejabat tanpa sebarang cemburu. 

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki  
tanpa sebarang pemerhatian.Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. 
Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepad dirinya


Mungkin kita akan berkata dalam hati :-
" Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi.Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT.Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. 



Nabi SAW bersabda :"Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" 
(Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Friday, June 18, 2010

meNanti saaT itu...sakaratuL mauT


harini tatau kenapa tetiba mOOD jadik sentap....terserot.....mcm kepala kura-kura masuk dalam..uhuhuuh ini mungkin, sedikit sebanyak sebab saya dapat khabar berita yg kurang enak dari SAHABAT BAIK saya. dia sms saya khabarkan.
"nida, AYAH iJa" TENAT sekarang ni.. terlantar di rumah....aduh, tersentuh hati. rasa mcm nak terpa p tgk ayah sahabat saya sorang nie... 

sahabat saya sorang nie, saya baik dengan dia dr zaman beringuih dulu nie sampai dh beranak pinak...tapi saya agak gedikzz so kawen dl, sahabat saya ni lom g kawen. masih studi amik master.... org dia pandai sahabat saya nie....!!!! hermmm Bila dpat sms  ringkas pg td dr ija,kabarkan ayah dia tenat..... terus moOD hiba, sayu menyelubungi diri nie.saya mesti segera ziarah ayah dia sBlm terlambat...uhuhuhuh...sebab AJAL MAUT allah aturkan. cuma yg pasti saya tak tahu mcm mana nak berhadapan. nak tgk dengan mata kepala sendiri, UNCLE yg saya kenal sbLm ni happpy org nya.kini terlantaq lesu menanti saat kembali kepada PENCIPTANya......sahih air mata ni takleh nak kontroL.. "sebab saya membayangkan betapa TABAH,SABAR nya sahabat saya ni menghadapi UJIAN yg cukup besaq dr ALLAH s.W.t" kalO saya di tempatnya pasti ilang seketika semangat untuk teruskan kehidupan nie... mana taknYA AYAH TERSAYANg sedang berjuang menahan azab yg ALLAH berikan.... ayah sahabat saya ni kena KANSER  dalam sekelip mata, ilang suda kemanisan duNia. hanya menanti panGGilan ilahi untuk ke negeri abadi....... 

la ni saya dilema nak p umah dia jaa..makLomlaa depa dok umah dalam GOLONGAN ELIT...banyak betoi securiti,  naik geron rasa...tera nak sampai umah dia..ha tu dia belambak chek point...ayoyoooo..... tapi takpalaa, selamba ja laa...redah ja laa ngan keta kechik saya ni...yg pasti jgn sampai nyesal sebab takdan nak ziarah ayah sahabat saya nie semntara hayat dia masih ada....uhuhuhuhuhhhh

to MAHRIZAH OTHMAN, n3 ni khas buat ija... nida tau ija skrg nie bz jaga ayah dan dh takdan nak belek-belek internet nie, tapi ija nida sentiasa DOAKAN semoga IJA sekeluarga diberi kekuatan, ketabahan dan kESAbaran dalam menghadapi UJIAN dr ALLAH s.W.t nie.....ija teruskan berdoa semoga beban kesakitan yg AYAH ija menanggung saat dan ketika ini berkurangan.......


**arini kebetOLan HALF DAYZ, nak amik kesemptan ziarah uncle. 
so, kepada memember blOgger, saya AKAN MERINDUI kamu semua.....
insya'allah takda aral senIn kita jmpak len ya** 
meh sama-sama kita doakan semoga AYAH SAHABAT saya ni, diberi kekuatan untuk berhadapn penyakit yg ALLAH takdirkan buat beliau....

Thursday, June 17, 2010

saYang

Macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.


Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :


Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?


Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.


Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?


Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.


Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.


Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?


Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.


Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.


Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. sedarlah wahai insan, kasih sayang ALLAH itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.

Tuesday, June 15, 2010

iKat SuDa





Selamat bERTUNANG buat alang mieza + wan........saya doakan semoga hUbungan kalian dirahmati olehNYA dan berpanjagan hingga ke jinjang pelamin....
harap-harap SABAR, TABAH dalam menempuhi saat bertunang...jgn lama-lama nanti bolew seweL dibuatnya...ekekekekke....

chantik tak MEMBER saya nie? dia mengenakan salinan berOna PInk...aalallala swetynya.... besalaaa perempuan..wrna pink tak bolew di pisahkan......
=]

Monday, June 14, 2010

Cutest Baby With Hat Contest



hai kawan2 semua... sempena birthday mamaeja yg ke.. ehem2x.. (21 May nie), mother's day dan juga launching kedai mamaeja (jarumjahit.blogspot.com) .. mamaeja dengan rasa seronok, excited, gumbira yang sangat2... teringin la nak menganjurkan contest sekali dgn my 1st giveaway...senang je tajuknye...

"mamaeja & JJC 1st Giveaway :Cutest
Baby With Hat Contest"

syarat2 nye sangatlah senang dan hadiah2 nye pule sangatla besh2.. (besh ke?..hehehe)

syarat2 nye:
1. Mesti copy contest banner & jarumjahit kat atas ni dan tampalkan ke page contest dan juga sidebar anda. Make sure both page c
ontest dan sidebar tu dilink balik ke blog mamaeja dan blog jarumjahit ek..kalau x... hehehe, faham2 la ye :) ... Mesti juge letak title ~~ mamaeja & JJC 1st Giveaway : Cutest Baby With Hat Contest ~~ kat blog post anda ye.. tajuk lain x bleh tau!
~ Ok DONE....mamaeJa

2. Macam biasalaaaa.... mesti jadi follower
~ I foLLow u mamaEja...nampak tak


3. Jangan lupa tulis sikit kat dalam contest anda tu, ng
ape anda suke/tak suke blog mamaeja nie.. (just for my future improvements)
~Setakat ni OK jaa..takdak, PLAK nampak mcm bhusan ja bila firstTime masuk bloq MAMAEJA nie...nak-nak g bLoq JJC..i LOikee...sebab
ada fesyen handmade,....jatoh chenta okess....

4. letak satu keping je (SATU je tau, bebanyak kang pening!) gambar anak anda/anak sedare/sesiapa saje yg ada pertalian darah dengan anda
a. Contest ni terbuka kepada bayi/kanak2 berumur dari 1 bulan - 3 tahun sahaja (max betul2 sehari sebelum 4 tahun) :p
~ HARUS menepati syarat, baby SaYa baru semBiLan
BooLAn ...=]

5. Jangan lupe letak nama bayi, tarikh lahir, nama anda, email dan ceritalah sikit ttg gambo tuh ye!
~Dh letak...ada kat bawah gamabq Nun...

6. tarikh tutup contest ni tepat jam 11.59 malam, on
17 June which is a month from now. lambat an
to, surat menyurat x dilayan ye :)
~sempat g jOin KOntes nie...ehhehe

7. last but not least, jgn lupa letak link contest anda
kat ruangan comment :)
~ letak suda...to MAMA EJA....jgn lupa chek Link okess...=]

HADIAH?... hehe.. hadiah menarik menanti anda sem
ua.. mama akan bgtau senarai hadiahnye on the 1/2 journey of this contest ye! yg penting..memang beshhh... :D
JARI MENJADI JURI?...Owh tidaakk.. hehe..mamaej a telah melantik beberapa org juri yg berpengalaman dlm menilai gambo baby cute ni yg terdiri daripada en huBBY, nenek assyura, serta pakcik dan makcik assyura :)

Nama : ZAHRA SOFIA BINTI MUH AMMAD ASYRAF
TaRikh LaHir : 09.09.09
NaMa ibu : AniDa OthMan
EmeL :cintaanida@yahoo.com


time ni, sofia tgah menantikan ibu sedang siap nak p kerja..so sofia santai dl atas buai.....sambil bergaya ngan tOpi....sori naa, mata sofia memang mcm nie....even tgk dekat pn still terbeliak....uhuhhuhuhu..tp org tua-tua cakap..dr MATA turun ke HATI... eehehhehe,mungkin mewarisi mata ibu nie...tulaa suka nampak terbeliak lagik terkeluar...haahahah.....apa-apapun SI COMEL nie, pengubat hati saya...


hujung

Cinta HaLaL

Daisypath Anniversary tickers

KakaK

Lilypie Kids Birthday tickers

KaknGAH

Lilypie Kids Birthday tickers

Adik Baby

Lilypie First Birthday tickers

BekhidmaT

Daisypath Anniversary tickers

Mama Sntiasa Di Hati

Lilypie Angel and Memorial tickers
 

Takdir itu milik aku !!! Template by Ipietoon Cute Blog Design