Monday, March 14, 2011

unTuk en.SuaMi

 salam semua...salam hari senayan kalO org utara kata.......hehehehh
sihat kaa semua.....cheq alhMduLillah, otak tepu.....minda kabur takda idea..idea sume larik p jauh-jauh..malOo katanya..hahahahaha...


BTW, ni ada jumpak satu artikle yang best dr lama pesbukk kawan antara kawan.....so, nak share kat sini......dengan itu behupdate jugaklaa blog comot saya nie..hehee....jom, blogger kita hayati tgk....


PESANAN BUAT SUAMI - Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah


1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.


2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.


3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..


4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.


5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.


6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.


7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.


8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.


9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.


10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?


11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.


12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.


13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.


14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?


15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.


16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.


17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?


18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?


19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.


20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.


21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.


22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali


23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.


Allah s.w.t. berfirman, 
“Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

44410_155490511128273_100000019742297_502400_8011731_n


Ya ALLAH, jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMU....
agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai MU......
.~ toUching ayat nie...ayat MAKAN DALAM......

23 Mata BOOooLaT sedang meMbeLiak:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

suka yang no 10 tue...si laki tolong la baca...heheheh :P

-oP_ida- said...

ehheeheh....akak kalO KENTUT nie.....memang dah....

zaman becinta kenTut tuh di palam..kalO dh kawen nie sUme open...
hadoIIi dh kentot renyeh plak tuh...

betambah sakit hati...hahahahahahahaha
"kentut besepah"

Shu Shinju said...

abah kite dah selalu kentut depan mak kite tau... sekali ngan kite pon terjebak sekali nak menghidunye..tapi, masa tu x marah pon..jadi lawak...ahahahaha....

-oP_ida- said...

hahahahaha......

kentot ada irama dak...hahahah

kntot deraih takpa..jagan diam BAHAYA tuh......

InaAchik said...

kite x kisah pon laki kite kentut dpn kite... sebab kite pon slalu kentut dpn dia...
kalo time sopan kite tanya:
"somi, kite nak kentut bole?"
somi kata: "boleeeeeee... silakan..." :)

kalo somi kentut dpn kite, kite rasa CUTE sgt! hahahahahaa

-oP_ida- said...

hahahahahhahahah

bab Kentot nie memang coMEL laaa....
kalO kentOt bOOm nya best...jgn kenTot diaMMM mamposs muntah hijau..hahahahahah

ampa dua memang comeL...ina Acik weh...kentot p la aih..kan sapa tau..ampa dua ja kan...haahahahhaa

Dee said...

hahaha..kami lawan kentot..so, oklah kot..tp suka baca ni semua ni..jd pd para suami sila berubah..nti paste utk isteri lak ye..

-oP_ida- said...

kakDee~ hahahahahaha....Joom lawan sapa lagik kuat kan..hahahahahha

tuhlaa para suami isteri sila berubah....jgn kentot besepah...hahaha

munna said...

ni bagus klu abg akak baca....part kentut tu tak kisah pun.. jgn depan org ramai udah ler...

-oP_ida- said...

akak..kentot p lah kan.....dh laKi bini..saham koi turun dah..len laa masa becinta dl...kentot besepah..mahu di kanseLnya..hahahahha


akak ,sila-sila share

ieda said...

suke2 .. semoga suami kita jadi yg terbaik buat kiteee :)

Mamma said...

berguna info ni..tenkiu kawan!

-oP_ida- said...

kakIeda~ tuhlaa bedoa semoga sama-sama terbaik untuk kita

-oP_ida- said...

MamMa~ info share-sahre beb......

Melati said...

seronoknya baca entry ni,... bila i nak bersuami ni... huhuuu =(

Loves mirror!Melati are giving you free mirror♥
♥♥♥
Bwekkk tak suka kejer camni
Resipi CintaTak perlu masak pun, hehee
Mengaji yeayyyhuuu =)Kelas mengaji =))

Cikgu CTE said...

bagus entry nie...

malangnya ramai en suami yang tak baca..

-oP_ida- said...

Melati ~ hahahahah bila nak bersuami..sabar yea...sampai JODOH ada lah tuh....heheheh


ciKgu ~ ermmmm depa sebOK carik rezekilaa..ehehe

lady XOXO said...

entry yang amat bermakna nie.. nanti saya kahwin nk share this info to en somi gaks.. ahahha BILER TUE ERk...

kak nida .. masa couple pown dah kentut depan pasangan dah pown.. ahahha.. camner la esok kahwin.. main lepas jer

✿ etiey erywan ✿ said...

hmmm pesanan yang harus dibaca oleh semua kaum suami ":p

-oP_ida- said...

wina~ insya'ALLAH samapai masa dan ketika...tibalah JODOH anda...teruskan BERDOA moga dikurniakan seOrang LELAKI yang berimaat yg Taat dengan AJARAN NYA....supaya kamu beroLeh kebaHagiaan Dunia Akhirar........

-oP_ida- said...

MaMa esyRaf ~ ermmm tuhla,seeLoknyaa para-para suami harus meneliti ni fakta..ehehehee

PutRee SeJiNjaNg said...

pesanan yang berguna...hhheee...thanks for sharing yunk..:)

Kaseh said...

hahaha pesanan yg sgt bergunaaa..

hujung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cinta HaLaL

Daisypath Anniversary tickers

KakaK

Lilypie Kids Birthday tickers

KaknGAH

Lilypie Kids Birthday tickers

Adik Baby

Lilypie First Birthday tickers

BekhidmaT

Daisypath Anniversary tickers

Mama Sntiasa Di Hati

Lilypie Angel and Memorial tickers
 

Takdir itu milik aku !!! Template by Ipietoon Cute Blog Design