Monday, June 27, 2011

"Dasyatnya Doa Seorang Ibu"

Assalamu'alaikum Semua,ni pun saya terima emel dr member zaman studi dl...dia memang rajin memfoward emel cem ginik.....alhamduLillah, blew laaa pakat sharing kan..sekaligus berhupdate gaklaa blog usang nie..huhuhuuhuh.......BEST emel nie...bila bc n hayati hebatkan jadi SEORANG IBU.......
.memang layak, syurga bawah telapak kaki ibu..... ^_____^ 


Satu ceramah bertajuk "Dasyatnya Doa Seorang Ibu" 
oleh Ustaz AbdullahMahmud, 
bekas ustz ATM sungguh menarik dan jarang kita dengar. 
So kepada  semua pengalamat luangkan sedikit masa berharga dengan membaca sedutan  
ceramah istemewa ini untuk kita sama2 hayati dan amalkan sekadar mampu. 
Ditakdirkan anda malas juga nak baca, saya harap bacalah juga pada bahagian  
yang ada tanda **** ..

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
  • Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik  tapi takdak masa nak buat yang baik.  
  • Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.  

*** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2  
jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata.
Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.

Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu,  
sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.

Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka.  
Melihat kaabah sehingga menitis air mata.  
Membaca quran sehingga menitis air mata.  
Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air  mata.  

3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok 
masa tidor!
Ø Anak.  
Ø Ibu.
Ø Suami.
Sebagai Selingan Kata ustaz lagi, kalau kita ada perselisih faham dgn
suami sampai nak bercerai, tgk lah muka laki kita tika dia tidor - kalau
masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah
bercerai tapi jika tiada timbul rasa itu semua - maksudnya jodoh dah
memang takde, boleh proceed apa yang patut.. J

Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis di  
hari kematian ibunya… kira menangis dalam hati je..Bagi siapa yg masih ada
ibu, pandang lah ibumu selalu.

Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk  
menujukkan sesuatu pada ibu.

Kalau ada niat yang baik teruskan lah.. Allah akan bersama kita.  

Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g.  
tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai.

*** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang  
terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakan
ibu kita di tempat yang terbaik terlebih dulu.

Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, “ungkit”  
kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu
dipanggil “wasilah amal” .
Ø “Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu
satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”.
Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna
dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal
yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita.
   

Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa  
sakit/musibah.

Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun,,,  
lps tu bicaralah dengan Allah..
“Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini” 
.
“Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini” .  
Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu
dan orang yang memerlukkan.

*** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat  
ibu yang sudah meninggal maka dikira diaanak derhaka walaupun pada waktu
ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup
atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. 
Jadi doakan ibu kita jika ianya telah tiada.

*** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup.  
Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke
pusara mak kita cakap..“Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu
mak bahagia tengok cucu mak kawinkan” atau “bapa saya nak kawin esok,
kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..” Ustaz kata
luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan
mereka boleh mendoakan kita dari sana .

Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan  
kita “berkatilah si A ini” dan jika tak bagi salam, mereka akan kata
“celakahlah orang ini” Jadi, jangan lupa bagi salam pd merika.

Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta 
sampai mati tak pernah keluarkan zakat.

Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu  
selamanya..

Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah  
kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang
masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah
amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini
untuk kita dapatkan pahala!.

*** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada  
peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi
peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! “Ya Allah,
aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada
ibuku”. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana .

Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru  
kita ringan tangan nak bersedekah.

*** Allah panjangkanlah usia ibu bapaku supaya dia sakit dan  
nyanyuk..ini bertujuan memberi syurga pada anak2nya. Doa ini bukan
bermaksud minta merika sakit or nyanyok..ironinya keadaan demikian
membolehkan anak2 berebut mahu menjaga merika disaat merika dlm keuzuran
itu sbb balasannya adalah syurga. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit,
berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan  
matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita
sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita.



Selalu Bergaduh Dengan Ibu
Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada  
kemungkinan kita diganggu saka.
Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu  
bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi/ selalu sakit tulang
belakang/ tulang belakang bengkok/ rasa mengantuk selepas asar.
Saka dipindahkan melalui Kasih saying/ Harta pusaka, walaupun  
sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan.

Symptom terkena saka:  
 Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena.  
Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu  lapar.  
Susah nak dapat anak, senang gugur.  
Ada rasa kelibat orang lalu.  
Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak  
hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana
saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam.
Cara hilangkan saka, Zikir “Laillahaillalah” 700,000 sampai habis,
insyallah saka akan cair dan keluar dari badan.

Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer 
tulang.

3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari  
syaitan adalah cancer, aids and leukemia.
Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita  
tolong zikirkan.

Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas..  
“Qulhuwallahuahad…” 1000x sehari.

Anak Lari Dari Rumah
Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan  
anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari.


Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita,  
insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya.

Anak Degil
*** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK  
Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang 
bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang
sayang sesama manusia. Respon dari org yang dah try sungguh menakjubkan
setakat ni alhamdullilah kebanyakannya menjadi. Contoh kalu kita nak anak
senang bangun ke sekolah.. just try and see.


kepada semua yang masih punya ibu, mama, emak..ummi..HARGAIlah mereka...belailah mereka sebaik mungkin......bila INSAN yg terlalu AGUNG ni lenyap dr muka bumi ALLAH TA'ALA ni...allah hu akbar, perasaan RINDU tuh sukar nak diungkap dengan kata-kata....rindu yang tak berbelah bagi...
hanya dia lah IBU, MAK, MAMA, UMMI kita..........

kepaDA MAMA.....sejuk sejahteralah MAMA di sana.... ALFATIHAHHHHHHH....


Tolong jgn duduk situ!


Mekasih FERIDE pas aku emel nie.....hadoilaa sib bek takdak lemah jantOng..kalo dah leh GolLLL..haiyakk...meremang buLu mata aku baca emel ang nie..huhuhuhuh......... mekasih share n sudi memperingat......besalaa hotel....takdak menda camni, muhunglah kan ehehehehhehehe




SEDUTAN DR.EMEL yg saya terima........

Manalah tahu kot-kot nak pergi holiday, pilih tempat


Rabu, 15/6/11 – saya dpt voucher free 3h/2mlm @ Palm Spring Resort PD – Tolong jgn duduk situ!

Ø 1.30pm-Check in. Receptionist dia ok, 5 star. Tp apartment? Ya Allah, seram, mcm kedai tinggal, usang, suram, beberapa blok pecah2, berlalang, parking lubang sana sini, kolam renang kering & xde org lain check in langsung! Masuk bilik, langsir lusuh & koyak2. Tuala pun sama. Sgt2 lain suasana bilik tu. Remang tengkuk, tp cuba wat xtau. Rasa panas sgt (pdhal dh on aircond paling sejuk & kipas paling laju!) kami g mandi laut kt Blue Lagoon. Ok la, laut bersih & cantik.

Ø 6.30pm-Balik bilik. Husband nmpak 'benda' di sebalik tangga & 'benda' itu hilang dlm dinding! Tp dia diam je, xnk bg tau.

Ø 7.00pm-Lps mandi husband xsedap ati, nk balik time tu juga! Masa kemas beg, anak saya duk renung toilet. Husband marah, jgn pndang toilet! (mereka bdua nmpak 'bnda' tu ada dlm toilet!)

Ø 7.20pm-Masa nk keluar bilik, tiba2 anak saya ckp “baby xnk balik, nk main kt sini, ada kawan. ‘Dia’ nk kawan ngan baby” ohh tidak! Kami paksa dia kuar bilik. Gila la!

Ø 7.25pm-Masa sibuk masukkn beg dlm kete, anak saya lg skali duk tenung tangga apartment, tp kali ni muka dia takut sgt2!

Ø 7.40pm-Odway balik rumah mertua kt seremban, dlm kete husband citer ape yg dia nmpak. Tiba2 anak saya mncelah, katanya “mama, td ada hantu kt situ. Hantu tu ada depan baby, tkejut baby. dia nk main ngan baby” Ya Allah, aduhai!

Mlm tu tdo rumah mertua. Nasib baik anak x meragam. Tp saya xleh tdo smpai jam 4 pagi, baru terlena.

Khamis, 16/6/11 - Anak saya demam muntah2, terkejut agaknye. Dia banyak senyap & baring je. Pakcik husband saya bg tau, kolam renang hotel tu ramai budak mati lemas & bilik hotel kami duduk tu ada budak hilang dlm bilik. Hilang begitu sje depan keluarga mereka! Xde org duduk hotel tu pun sejak 3 tahun yg lepas.

Jumaat, 17/6/11 - Anak saya cakap “mama, hantu tu takut air. Hantu tu nk main ngan baby, hantu tu ckp kt baby 'haahaaa...haahaaa' baby nmpak kt kt toilet, kt dlm katil..”

Ya Allah..nasib baik kami cepat kluar dr hotel tu, tanpa tdo 1 mlm pun!



Betoi kah nie...kaaa rekaaan semata......apa-apapn bek la p mana pn kena sentiasa beringat......kat mana pn makhluk tuh ada....huhuhuh,,makLomlaah diapn MAKHLOK ALLAH 
juga cuma beza tak nampak ngan dunia len jaa....


Wednesday, June 22, 2011

BaloQ

masha'ALLAH....makin hari makin lemau..
makin hari makin masok hangin dah nie....uit apekah kali ni preggy sangat-sangat lembikz...
haiyoooo...gheja penin jaa....gheja nak lenaaaaa ja...ha mampOh......pasni size bertambah beganda..huhuhuh

saya memang malas lately nie..tatau kenapa...hidup segan mati takmau=((((((((((((((((( 
huhuhuhuhuhuuhu.....
bloq pn dh besawang.....dok BW jugak..tp kekadg tuh tak tinggai komen kat kawan-kawan sebab saya sangattt penyegan....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
cepatlah ni sume berakhir...tak sanggup dah rasa =( 
kalo blew becakap pn malas, makan pn malas..nak pejammm jaa..nak melengkaq.......suka penin laa nie.. penin yang teramatttt sangat-sangat.......... hazab dh rasa...nilaaaa akibat perbuatan manusia.....kalo dak saya stilll happy n cergas lagik cerdas..huhuh..

sebenaqnyaa banyak benda nak hupdate tp semanagt koi luntoq....jd pemalas teramat..sob..sob..sob...

Photobucket 
nak nanes mcm KAKAK PIA....tp ayaq mata kerin dah..huhuhuhu...
so kakak pia wakiL ibu tolong nanes kan..huhuhuhu



Saturday, June 11, 2011

Dinner JH di PMC

Heheheheheheheh..........
pesepa ni....tetiba muncul dok sengeh-sengeh nie.....
takdak apa aih, saja jaaa pembuka sengeh dl..amik mood nak berceloteh....untuk harini saya adalah kena bekerja..okess..ngan kepala penin tin tong....tekak tak beselera dok gheja nak kudap benda masam jaa..haiyooo jenuh.....tgk bloq pn tak benapsu....huhuhu saya jadik penyegan nak update n3...huhuh sian umah itam pink nie..sepi tanpa khabar berita tuann dia..!!!


diam tak diam....berendam ayaq mata dh hampir sebulan mama pergi tinggai saya n sume.............owh cepatnya masa berlalu...mama selamat semadi di sana, giliran saya? ntah bila, dimana dan kenapa bakal terjadi..moga dipermudahkan seperti mama jugak....tak susahkan sesapa...........mama, AURA kamu sungguh kuat..!!!! mama pergi kami sume bak kapai hilang nakhoda..tak ketahuan hala di buatnya..memasin buntu..... tambah-tamabah saya ni lagiklaaa...ngan dok membawa amanah ALLAH dalam perut nie.....lagi bertambah ngada-ngada..nak itu ini..kalO mama ada kan BESH...sebutja mesti mama tunaikan...tp la, saya takleh ngada-ngada kena behave .....ngada-ngada pn tahap skit-skit jaa.takleh melebih......huhuhuhuhuhuh TAK syok nyaaa kali nie....=((((
ALFATIHAH buat MAMA di sana......

AhamduLillah, majlis meraikan SI CHANTIK JUS HAYAT dah pun berlangsung.....dengan gilang gemilangnya..bak upcacara malam anugerah bintang fofular dah rupanya..HAHAHAHAHAHAHAH....... pasan betoilaaa org mengandoNg neh....tp alhamduLillah shukur sangat maJlis dah selesai........tak sempat BAWAK mama meraikannya......sob..sob..sob
tapi terima kasih tak terhingga kat kawan-kawan blogger yang sudi meraikanya....
mekasih SHUD, EKAH, JUE + eZRI = IRFAN, AFZAN+SuamI.....takpalaa even tak ramai penuh table...tp kehadiran hampa sume cukup bermakna kat saya....tak memadai ngan bagi sorang sekotak JH sec.percuma kerana sudi menghadiri jOinz........
tak terbalas jasa baik kalian..hanya ALLAH ta'ala ja yang mampu balasnya.........
MOGA ALLAH MERAHMATI UKHWAH kita.......
cuma sedikit sedey sebab..cik miyOko tak joins sekali, kalo ada dia nie lagi betambah besh....ehhe rindu laa gelak dia...hermmmmmm takpalaa saya doakan kamu di US sana sihat sejahtera n cepat-cepat balik ya ^ ^

untuk MAKAN MALAM tuh pihak JH nak kan kami pakai OREN+ITAM......
memang awesome lah kan..bila amik gambar...fheww chantikk wooo


Pakain ~ D'Wahab cOLecTion SEB.JAYA 
MaKEUP ~ Eja Kuala Lipis 
Tema ~ Oren + Hitam 
Dinner ~ Puncak Mutiara Cafe PENANTI 

Photobucket
 ini famili tuan penganjur....sekaligus orang kuat SAYA...SHARIL+EJA = SAIF


Photobucket 
~ BARISAN TETAMU DIF KEHORMAT~


Photobucket 
~sESSI penyampain HADIAH....dalam BEG besaq tuh mcm-mcm ada...~ sangatlah saya sukak!


Photobucket
~CHANTIk KAN KAMI????~ hehehhehehehe


Photobucket
si chantik (Perasan) sedang khusyuk belek menu.....
si comei shud....sangat happy malam tuh...


Photobucket
Famili dr Pulau......sangat terima kasih ngan kehadiran kalian sekeluarga...


Photobucket
Ok tau dah nak oder apa.....
shud nak KALAMANSI SAYA PLAK NAK BELIMBING....ehehehe

Photobucket
Ni adik MANIS saya..yang larik tema...hahahahahahah




Photobucket
Mummmy Jue n Me....... sedondon oren kaler...


Photobucket
Shud,,,sedap dak ayaq kALAMANSI tuh...komen skit


Photobucket
Tengok....mereka sedang menjamu SELERA.....irfan mamam apa tuh yang


Photobucket
 ~terbukti Happy kan...tgk afzan gelak dahla...~hahahahahah





Thursday, June 2, 2011

RezeKi allah TA'ala

Alhamdulillah....shukur pada ALLAH TA'ALAH....
siapa sangka siapa duga...saya nak ditakdirkan sebegini......

yang pergi terus pergi meninggalkan kami sume, hanya yang tinggal kenangan yang penuh abadi. 
owh mama, jauh mana mama tinggal kami, kami anak beranak tak penah lupa jasa baik mama, yg kandungkan kami adik beradik sembilan bulan sepuluh hari, bela kami dr kecik sampai gemok montek... bagi kami didikan ugama yang cukup dan bagi kami penuh kasih-sayang.... 
owh MAMA, damailah MAMA di sana....
anak mu di sini takkan berhenti terus berdoa buat MAMA....
akan ku kalong DOA buat mama di sana.....
AL-FATIHAH...................... 

mama, tatkala liza dapat berita gembira nie..mama takdak kat sisi liza....tp liza tau, mama nampak apa saja kami di sini, cuma kita tak bolew berinteraksi sebab kita berbeza situasi..
owh MAMA..... mama bakal terima cucu lagik...
takdak aral, insya'allah 22.02.2012 due nya....mama, ALLAH maha adil maha berkuasa..
dia amik mama, dan ALLAH gantikan  insan kecik comel dok dalam perot ni...
huhuhu......
mama, mengertilah...pelbagai perasaan menyelubungi NALURI ni..
tp liza percaya dengan QADA' QADAR dr ALLAH...
mungkin ni sume terjadi..terselit HIKMAH yang tak teperi... 
hanya ALLAH sajalah yang tahu perjalanan kita seterusnya..

semalam kan pas balik klinik chek-up....perasaan nie dah teruja nak canang sana sini...tp tak kuat n maloo..satg mesti ada mulut-mulut yang cakap..
anak baru sethun sembilan bulan gedikz mengandong lagik.... tapi sapa sangka, 
allah nak bg REZEKi ni..
terlalu istimewa.... !!!!!!!!!!!!! 
lepas nie, dah takda tempat nak bermanja segala...
mcm sebelom nie....apa pun kena buat sendiri..
huhuhuhuhuhu

mama, semalam liza habaq kat bapak..bapak senyum-senyum..liza tataula dia suka ka atau tidak..tp nampak senyuman terukir di wajah bapak..... mama, pasni rumah agam mama bakal beseri dengan 
MENANTU BARU, CUCU baru dan baruuuu....... .....owh indahnya kalau mama besama kami. 

mama, rezeki ALLAH TA'ALA......... liza akur menerimanya.....liza sedaya upaya buat yang terbaik untuk anak-anak liza...dan didik mereka penuh kasih sayang dan syariat islam seperti mana mama ajarkan pada liza dr kecik sampailah ke beranak pinak.......

untuk semua Team Blogger + silent reader's
DOA-DOAKAN 
kesejahteraan saya dan anak kecik yang berusia enam minggu dalam perut nie..
moga dipermudahkan segalanyaaa........ 


hujung

Cinta HaLaL

Daisypath Anniversary tickers

KakaK

Lilypie Kids Birthday tickers

KaknGAH

Lilypie Kids Birthday tickers

Adik Baby

Lilypie Second Birthday tickers

BekhidmaT

Daisypath Anniversary tickers

Mama Sntiasa Di Hati

Lilypie Angel and Memorial tickers
 

Takdir itu milik aku !!! Template by Ipietoon Cute Blog Design