Monday, October 31, 2011

BeLunggok

huhuhuuhhu.......sambei bukak blog shud ada lagu stacy memang kena laa ngan moood tengelam dalam gua ni......sobbbbb....


apa dh jadik ni ngan diri sndiri...nak makan pn tak bemaya rasa..nak tekan padel minyak lagik malas....setannn malas telampau banyak dlm diri...tp update bloq tak malas...laju jaa taip.....ha taip..taip keluaq kan apa ada dlm isik hati tuh....paparkan disini...........................mayb blew ilangkan sikit beban yg di rasa...
wak masa laaa kepala otakk jadik tepu... even dh keja 4tahun lebey..tp otak blur, tepuu tatap hadir!!! mana daknya....gila banyak gambaq site, dan ni laa punca saya jadik meroyan kejap nieh haa..sampai sanggup amik kputsan xmau p makan, xmau becakap..dok dendiam dalam opis...ngadap pic berulang kali....tgk mana satu nak jalan dl nie..... ikut hati nak jaaa terus kat bozz besaq..habaq laaa per.sebenaq...mana leh buat mcm neh.. huhuhuhuhuhu tp, malas satg kata sesikit nak adu bos... ngamok plak en.supebisor...tp yg terok saya laa.. uhhhh. owh kerajinan mailaa kamu......huhuhu.... kalo dok semerot bawah meja pn, still gak pic tuh tak beganjak.... nak kena susun, nak kena plot seksyen, nak kena print nak kena compile...fhewwwww..... hukhukhukhukhuk....


sori sume, n3 ni takda apa yg best....sekadar keluh kesah tika masa neh... camnilaa nasib keja sensorang...akulah runner, akulah kera-nie...akulah cleaner, akulah PA..dan akulah aku!!!huh..... apa pun yg pasti MOga ALLAH bagi aku kekuatan untuk hadap sume niee.......seruuuuuu semangat gheja mai....masa bejalan pantas..ckop jam nak balik amik anak, balik umah..gheja ni pn nak submit arini jugak...ADOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.......arini leh di declare kan sebagai "MoNDAY BLusss"




Dua jiwa yg takleh Pisah ngan diri ini.....apa pn terjadik mereka=mereka ni terlalu bemakna buat saya.... Motip pic nie???? ngan n3 kat ataih...xdak kena mengena...
cuma rindu dak zahRa Sofia....sebab arini dia dh stat kembali Dok umah pengasuh .....
Photobucket
tgk pic sofia lelama ilang skittt...kerungsingan nak setel keja ni.......sofia budak comellll...adik bakal nak keluaq jan ni pn ada mirip dia...IDUNG sebijikkkkkkkkkkkkkk mcm kakak sofia...Hhahahahahahhahaha



Friday, October 28, 2011

Faizal & Isteri

Kalau dah JODOH tak kemana bUKAN??????? di luh mahfuz tertulis Jodoh,rezeki, ajal maut sume siap diaturkan.......tuhlaa rahsia ALLAH dengan manusia.....
hihihihi, pepetang yg dingin dengan bertemankan ayaq mata...... aiseh, dh rupa ratu ayaq mata lah plak..kekejap begenang..kekejap melimpah..kalah banjir kat siam nun...huhuhuhu..apa blew buat dh nama sorang wanita....ayaq mata sinOnim dh ngan jiwa raga..aiceh....kekekekke

ok,ok la ni bukan nak citer bab ratu qeyau ka hapa ka....arini cuma nak sharekan N3 gumbira nie......wahhhhhh sekian lama menyepi..rupa-rupanya si kawan baik saya zaman dedulu dok main myspace ni dah ada SURI bertahta di hati...weh TAHNIAHHHHHHHHHH kawan......tu dia aih, lama menyepi akhirnyaa bertemu kembali hang bawak bini nuh.......xpa, hang bawak bini...saya  bawak anak hat bederet nieh....ekekekek  TAHNIAH..TAHNIAH BUAT faizal dan istrinya yg chantik .....sama chantik sama padan aih..bak pinang di belah DUA...rugilah sebab tak dapat atend majlis kamu lah sahabat....awat tak habaq...kalO dak leh p merasa nasik minyak ampa dua..hihihihihihi...... 

sapa kata member ALAM MAYA takleh jadik isi n kuku..... saya tak nafi, faizal member baik saya dalam alam maya.. dia ni kan budak pemalu, suara diaa..sapa dengaq memang meleleh laaa...suara ala-ala jamal abdilah...tp ni versi FAIZal....ekekekekekeke tapi apa pn terjadi, alhamduLillah kami still jadik kawan baik....TERIMA KASIH ALLAH sebab merahmati ukhwah persahabatan kami. shukurrr......
insya'allah pas pada ni kalo turun belah kLang leh laa jmpak makan semeja....memasin dh ada bOdygurd kan..insya'allah kalau ada rezki nnti kita jmpak na..... tak sangka ukhwah hat terjalin kot wayar internet ni bisa kuat sampai la nie...... hihihihihi...thanks faizal sebab sudi share pic kawen ngan saya ^______*




Photobucket
~Sama Chantik SAma Padan~ bak Pinang di Belah dua,
TAHNIAH FAIZAL & ISTERI
moga di kurniakan ZURIAT soleh & solehah insya'allah




Photobucket
betoi dak saya kata dia ni PEMALoooo...tgk tuh, org jalan tgk depan..dia jalan tgk tar>...hahahhaha
faizal...faizal.... kamu sangat ensem okesssssss ....isteri pn apa kurangnya..chantik menawan...


Friday, October 21, 2011

HARRIS MIQYLE

TAHNIAH buat sahabat baik saya...PUAN FARIDAH n EN.SUDIR...di atas kurniaan permata hati yang sangattt comeiiiiiiiiiiiiiii....... serius, comelll...kalo dak sblm nie dok hitung hari nak tgk dia kan..dan arini ALLAH dh beri kesempatan tudia, dok ataih riba mummy ...tataplah wajah sicoMel nie...
shukur sempat p ziarah FIda kat SEPITAL besalin tempohari...memang rezeki kakak sofia sama kot nak tgk baby.... teruja masa pes time tgk tuh..eh,eh sapa yg beranak dan sapa lak mUmmy dia nie..tetiba saya nak terua kan..ekekekeke....teruja bukan apa, sebab saya pn dok bawak amanah allah dalam perot yg tersembunyi di sebalik baju nie...hihihi.....masa sampai kat waD mummy haris nie.... rezeki...rezeki nak tgk life si comei nie...kebetolan mummy dia dok RIBA dia nak menyusu......alalalalalalala, sukanyaa.... comeljaa dalam kain bedoNg tuh. sesekali dia merengek keluaq abes tangan uiih lasak ni budak...hihihih...
pasni Turn kamu lah plak yer ibu.... bulan satuuu taklama dh tuh...dup dap,dup dap.....takoooooooooooot :(


Pada FARIDA hang dh selamat melalui saat-saat getir nak begelar ibu.... shukur!!!!!!!!!!!!! selamat berjaga siang dan malam ya...eheheheheheh dan selamat berpantang.....


Photobucket
~mata sepet like Mummy, putih Like MUmmy~ 
cutee sangat budak kecik nie.....hehehhehehehe 
nama diberi : MUHAMMAD HARRIS MIQYLE Bin sudiRMAN


n3 JumaaT

salam alaik semua...Moga kalian suma dirahmati ALLAH s.w.T.  
arini ari jumaatkan, moOd pun sangat semangat...sebab malam ni nak gerak ke MELAKA....atas urusan KELUARGA, bukan saja-saja p makan angin...kiranya perjalanan 150% ditaja baik oLeh aYahanda TErsayang Othman Din....mekasih bapak...mcm xcaya lak, la ni banyak jalan ngan bapak..kalO dl, jangan mimipi di siang ari keh..tak hingin dia aih...hihihihi....tuhlaa, setiap yang ALLAH beri ujian, dugaan ada HIKMAH dia sebaliknya..... kalO dl, bapak seorang yg taksuka jalan..la ni ajak p mana pn nak jaa dia....walaupun tanpa MAMA di sisi......."ALFATIHAH"
shukur pada ya RABB  di atas suma perubahan nie.. mOga -moga ALLAH terus merahmati kami sekeluarga. insya'allah..... 

bestnya nak g melaka ni, walaupun pejalanan yg agak singkat...arap-arap sumenya bejalan lancar..doakan perjalanan kami ya kawan-kawan...hihihih..... 
walaupun perjalanan yg agak singkat, dalam kepala otak ni..dok plan mcm-mcm dah..nak g cari cencalOK, nak makan ice room...nak makan asam pedaih...nak naik beca, nak naik keta lembu, nak naik boat redah sungai melaka, nak p A FA mo sA wak lawatan tgk kengkawan Sofia...ekekekekekekke  dan kaaa, kak Oiii..?
sume nak buat dalam masa satu hari..^__________________*  
jangan dok mereka, kot satg tebesalin kat situ..dek kerana bekejaran nak ke sana sini.... pas abes urusan di MELAKA, terus ke SHAHalam....beradu di sana...ahad sesudah suBUh gerak balik peNang.......moga segala urusan untuk besok ari dipermudahkan...insya'allah :))




TETIBA masuk PICA dua insan becinta ni apa kes???? citer atas nak g melaka..tetiba muka budak bedua ni tepacull..hahahaha..tuh menandakan ada hari bahagia bakal di rai..yahooo..yahoOOO....yahoooo...
"menghitung hari" nak lalui hari manis tuh...^_^

Photobucket 

Ya Allah, andai itu layak bagi kami, maka cukuplah doa kami dengan ridho-Mu untuk jadikan kami sebagai suami isteri yang ............. 
  • saling mencintai d'kala dekat
  • saling menjaga kehormatan d'kala jauh
  • saling mengingatkan d'kala senang 
  • saling menyempurnakan dalam ibadah kpd-Mu 
  • saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan..

Tuesday, October 18, 2011

iSTeri

~sambei baca, sambei dngaq alunan music dr MAHER ZAIN...~
  • Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya sepertimana dia menghormati dan menyayangi keluarganya sendiri.

  • Isteri yang sentiasa menjaga aurat daripada pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri.Tidak membenarkan lelaki bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami.

  • Isteri sedia menjadikan suami sebagai ketua dalam rumahtangga mereka.Ini kerana sifat semulajadi itu,Allah anugerahkan kepada lelaki.

  • Isteri sedia memberikan kesetiaan,ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suami tidak bertentangan perintah agama.

  • Isteri sedia memberikan layanan dan kasih sayang yang sepenuhnya sehingga membuatkan suami merasakan rumahtangganya adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan dari sebarang masalah kerja.

  • Isteri yang sentiasa menjaga rahsia dan maruah suaminya.Begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suami.Isteri perlu memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah ataupun mengerjakan puasa sunat.

  • Isteri perlu bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar sederhana dan tidak membazir.Cara ini dapat menyelamatkan suami daripada masalah kewangan.

  • Isteri sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan.Isteri tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu menunaikannya.

  • Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang,samada menerima nikmat ataupun dugaan daripada Allah.Sedia melaksanakan tugas sebagai seorang isteri dan ibu serta melaksanakan perintah Allah dengan tabah dan sabar.

  • Berdiam diri sambil mendengar sewaktu suami bercakap.

  • Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batin suami sewaktu diperlukan.

  • Isteri yang sentiasa menghias diri apabila dihadapan suami dan sebaliknya pula apabila ketiadaan suami.

  • Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluan suami daripada keperluan dirinya sendiri.

  • Isteri yang sentiasa bersikap malu kepada suaminya,bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuatannya.

  • Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu sewaktu suami hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman sewaktu suami pulang.

Monday, October 17, 2011

Mood SeNaYan

saLam isnin sume.....di kala besiaran mOOd di panah rasa kekeliruan, kekecewaan yg sarat besarang di benak nie....tatau pada sapa nak mengadu nasib melainkan kepada mU YA RABBBB...... hanya dia yg mampu membantu tatkala nie..... sebaklaa awai pagi ni...


kakak=kakak,adik-adik bLOger SUME sihat??????????? saya, harap ampa sume sihat alhamdulillah..la ni cuaca tak menentu..so bebanyak minum ayaq masak na.... jangan jadik mcm saya...... arini dapat "MC" dari doktor....sebab kesihatan kurang baik..... semalam memang lembik....las tak tahan sangat, dapatkan juga rawatan doktor.....huhuhuhu.... sengai abeh satu badan, alhamdulillah BABY dalam perot ok ja..dia gerak aktif gak, even ibu dia kondem semalam..huhuhu...... sakit dada, tuhan ja yang tau...tak dapat nak luah ngan kata-kata..terbaring jaa semalam dh rupa orang sakit nak beranak....hhihih... meKasih doktor, bagi saya rawatan..
TERIMA KASIH ALLAH, sebab sembuhkan sakit saya..... risau jugak semalam masa sakit...pikir bukan-bukan..n pikir macam-mcam...dok tebayang seandainya per yg tak diingini belaku...sian sofia.....!!!!!!!!!! pandang muka dia semalam memang sebak.... 


ya memang betoi, pas MAMA takdak sume kena bedikari...bedikari..buat sndiri... nasib la hang kan!!! bukan bemakna masa mama ada dl.....saya ni manja kedek ka apa..., tp, memang mama banyak membantu.....makLOmlaa budak baru belaja nak masuk alamrumahtangga.....muHunglaa kalo ada yg habaq teror dh....mesti bertatih jugak nak behadapan sumee ni...... tp, di saat memerlukan sayap kiri.....sayap kiri tuh dh patah,  dan tak bolew nak di peteri-peteri lagi.... patah dan takkan tumbuh kembali.....sayap tuh pegi jauh tinggai saya....yang ada, hanya sayap kanan.......sayap kanan pn makin lemah dh ha..huhuhuhuhu.......ALLAH HU AKBAR!!!!!!!!! teruskan semangat demi anak-anak.......saya harus cekal tempuh ni sume..jangan mengundur walau selangkah..... apa-apapun terjadi, saya harus KUAT....kuat melawan ni sume....auchhhhh, lagu "PATAH HATI" memang besrt....... dan buku "LA TAHZAN' peneman setia saya di kala diuji hebat tikani............

ALLAH bagi ujian FENALTI pada saya....bepikirlah, bukak mata, bukakminda...jangan terus leka....ALLAH sayang kamuuu, sebab tuh ALLAH uji sedemikian rupa...SABAR na...sabar tuh sangat indah sebenarnya.......

Photobucket
~Pic LAMA dh nie.....rasaaa rinDU ZahraSofia masa nie, sebab sangatlaa DEMOok dan comel....~



"SESUNGGUHNYA ORANG YANG PALING KUAT ADALAH ORANG YANG PENUH keSABARan"



Wednesday, October 12, 2011

Cucuk BCG

Rabu yang sarat dengan semangat membara bak kuda ku lari gagah berani...muahahahahahha
mana daknyaa..seawai pagi dah tepacak dalam kLenet keseHatan lapor diri nak buat pemeriksaan bulanan..makLomlaa semalam misi talipon qumah tanya mana dia tatau puteri seLubung anida othman??? awat misi ngan dia..ha kim salam dia bebanyak naa..suh dia mai klenet....awat lama dia takmaai ni.......sib bek bukan saya yg hangkat kalo dak nak gak jawab...saya takmo p dah misi, bukan belagak...!!!!!!!!! tapi lajuu sangat wak keja..sampai saya jadik cemuih tgg giliran...p awai pagi balik mahu dia makan tengahari..mana syook misi.... lein laa sambei menanti sambei makan-makan..ha tuh saya sukak...!!!! 


Oooklaa arini dh g klinik....7.30tepacak depan kaunter amik nombot..hat nak bagi nombot pun..mcm baru mangkit semyg subuh ka hapa...panggei nama pn alalalalalla mcm posa 30hr...ekekekekek...cuba semangat skit, betenaga... panggei jelaih-jelaih..ishhhhh, ya tau dahh sebis depa..layan ja laa.... arini mcm kattooon skit... terpa sana sini...nuh bos habaq dah ada kawan dia nak mai opis hantaq tender apa tatau lah...aiyayayayya rasa mcm nak menari makyong dlm klenet td.... lekaih laa panggei saya....saya mai awai nie...tp tatap sama kena tahaq 2jam dalam tuh..mencikkk weih, siap depa tanya ni lama xmai ni pasepa puteri selubung???ekekekekek...selamba jaa saya jawab... u oLss laa laju sangat wak keja..sampai saya cemuih...dok nganga tgg turn...HAHAHAHAHAHAHAHAH eh dak aih, tak kata gu tuh laa...habaq dia..sorilaa saya otstation lama skit kali ni..pastu kena handle pejabat takdak sapa....huhuhuhu..oooOO misi tuh jawab..chek laa mcm besa...arini timbang KG naik..wah baby dh besaq erk dlm perot ibu.... cayalah...^___^ HB turun skit, hat lein menten laa.... alhamdulillah....


Photobucket
~mekasih en.Google~ 


Paling tak syok, arini kena enjet kat lengan belah kiri...sangat sengaiii rasa.... kata misi tuh enjet habuan takot tekancin BAJu...ekekekek, eh silap tekancin Gigi.....hat ubat untuk tahan tarik mengkarong takdak kaa misi?? hihihihihii..... kalo ada katmana lak nak enjet kan........ jenuh, 10 mak mengandoNg mcm saya..penin misi tuh.. tp uNtuk urusan hari ni ok..laa takdak laa sampai nak kena jadik HULk kaler Kunin kan......ekekekeke.. 
best lagi p K.S.WAN....direct jmpak doktot...doktot chek abess..habaq itu ini....bebeza sangat rasa dapat pemeriksaan........takpa, yang ni p hat tak bayaq....standad laa layanan pun laju tahap cipan..... hat p bayaq nuh senyumm sokmo..poket pun koyak skit bayaq consultant kan.....
apa-apa jaa laa janji IBu + Baby sihatttt.!!!!!!!!!!!!!! shukur..shukur........
cuma kekadang nak tegelak jugak tgk seBis dari depa.....huhuhuuhuh 


note: eh xpa kaa amik cucuk BCG aka cucUK tekancin baju nie......huhuhu risau laa plak, sebab slm ni mcm xdak jaa cucuk..cucuk nieh.....haihhhhhhhh ... 

Monday, October 10, 2011

Mutiara Kata

DI kala, kedinginan ngan airkon Opis ni...dan tatau nak buat apa..mata pun dh kuyu ..kat sini saja nak share mutiara kata dr sahabat handai yg power bab susun kata yg indah-indah nie...... 
khas UNTUK SEMUAA kalian di alam Maya....muahhhh



Jangan TERTIPU dengan tudung labuhku kerana itu bukan pengukur IMAN seseorang...
jangan tertipu dengan tudung labuhku, aku hanyalah seorang muslimah yang masih lagi dalam proses mencari kemilau CAHAYA ISLAM sebenar,
BERUSAHA menjadi MUSLIMAH SOLEHAH,
tapi bukan bermaksud aku adalah manusia SEMPURNA..

.............Tetapi dengan tudung labuhku, aku berusaha mencari REDHA Allah........




Tiada yang lebih indah pada ibu bapa selain anak-anak yang soleh SOLEHAH ,
tiada yang lebih bahagia pada seorang suami selain seorang isteri yang SOLEHAH dan
tiada yang lebih bernilai pada Allah selain hambaNya yang SOLEH SOLEHAH .


Photobucket



Innallah jamil , wa yuhibbu jamal : Allah itu cantik dan sukakan kecantikan . Allah suka akan kecantikan , tetapi bukan lah sehingga mengubah ciptaanNya .
Cantik akan pudar walau cuba dipertahankan , tapi AKHLAK itu hiasan yang kekal pada diri seorang wanita .





Kebahagiaan itu tidak ditentukan daripada banyaknya harta tetapi kebahagiaan itu dapat dicapai apabila kita redha dan berasa puas menerima apa sahaja yang ALLAH berikan kpd kita
krn hanya DIA sahaja yg berhak melapangkan atau menyempitkan rezeki kita.
Sesungguhnya jika ALLAH menyempitkan kita,
DIA sebenarnya mahu memberi kesedaran kpd kita bahawa tiada apa yg kekal di dunia.

Sesungguhnya Ya ALLAH, dalam tanganMu terletak hak mutlak yang berkuasa menyempitkan rezeki sesiapa sahaja yang Engkau kehendaki.
Sekiranya Engkau menyempitkan rezeki kami,
jadikanlah ia sebagai tanda kasih sygmu kepada kami.
supaya kami sntiasa bersyukur dan redha. aamiin.


Photobucket


Wanita,
Jika namamu yang tertulis di Lauhul Mahfudz untuk diriku,
Nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dalam diri kita.
Tugasku bukan mencari dirimu, tetapi mensolehkan diriku.

Lelaki;
Wahai seseorang yang tertulis di Lauhul Mahfudzku,
Imamku, & ayah kepada anak anakku,
Engkau yang bersama perjalananku nanti.
Aku percaya kau sedang memperbaiki dirimu,
memantaskan dirimu untuk menjadi imam bagi tulang rusukmu dan buah hatimu kelak.

Amin, semoga dipermudahkan semuanya.
Moga nanti tempat kita di Jannah bersama sama.




DoaKan DIa....

salam di keheningan pagi senayan........harap sume sihat alhamduLillah...
pagi-pagi senin nak hupdate secara lajuuu....lajulaa kOnon..... hihihi

untuk sume meh laa sama-sama doakan anak kepada pengasuh my Lil Princess zAhra' Sofia sihat seperti sediakala dan semakin pulih....
untuk pengetahuan sume.... HAFIZI atau lebey selesa di panggei alOng telah terlibat dalam kemalangan di R&R Bagan Ajam sec.sendirian.....cuma batu sebijikkk Limpa dia kena buang terus...Doktor bagi tahu Limpa dia tak leh di selamatkan lagi..huhuhuhu..... alOng tak langgaq sapa-sapa..dan dia hanya telanggaq batu lalu terhumban jauh...terok kata mama nya dia terhempas.....dalaman dia banyak gak probLem...luaran luka-luka ringan ja...huhuhuhu....

masa dapat tau kisah sedey ni pada hari sabtu malam....sebakkkk rasa.. saya pikiaq yang bukan-bukan takott jugak sebarang kemungkinan terjadi...tapi masih beharap insya'allah takda apa-apa..alOng kuat hadapi sume nie.... tapi semalam pas solat isyak, Mama alONg sms.... bagi tahu, alONg di pindahkan dr HKB ke HPP... kena lakukan pembedahan secepat mungkin...sebab Doktor nampak alOng makin Layu...darah makin menurun..huhuhuhuhuhu... 
terus tak cakap banyak, call Mama alOng...mama alOng jawab call ngan nada syahdu...saya SEBAKKKKK... tp TABIK SPRING ngan mama alONg..sebab dia seorang yang sangattt kuat, tabah... mama alOng dapat citer skit sebanyak pekembangan aLOng.... huhuhuhuh 

Dan arini pepagi buta lagi saya dh sms mama alOng tanya pekembangan dia..mama alOng cakap, aloNg masih dalam ICU dan tak sedarkan diri......
ya ALLAH kau jauhkan laaa segala per.yang tak elOk untuk alOng..dia budak yang baik..sangat baik...taat ngan mak ayah...bebudi bahasa...ringan tulang..... tapi, hanya engkau yang tahu segalanya.....

apa yang pasti, kakLong doakan aloNg moga alOng lekas sembuh dan KUATTTTTT hadapi ujian nie......rindu senyuman manish kamu....insya'allah kalO xdak aral...petang ni kakLOng p HPP na ziarah alOng....tp mamPukah saya???? allah hu akbar :'(

Photobucket 
~Along Hafizi StudeNt Kolej ACMS~ 


Friday, October 7, 2011

Tokoa SumBat

Dalam bos Besaq ada dalam Bilik dia.....kerani dia sebook nak jugak hudpate bloq.
semangat..semangat..semangat berhupdate...
nak habaq pandai masak, dak jugak....selalu  "TRY & ERor" sebab MAMA pesan, cuba.cuba sampai berjaya. memula bikin memanglaa segala macam salahkan tp usaha mau ada...suree berjaya lah..insya'allah mama, akan ku pegang kata-kata mu itu sampai akhir nanti......misshhh u MAma....

kali ni mengandOng, kim salam bebanyak na nak manja kedek nak deman mkan tuh ini..... hihihii... sungguh hebat mengandong kali ni..sebab kalo tekak mintak apa nak buat, kena buat sndiri supaya tekak hat kecik ni dapat meNikmatinya..ehehehe.... 
sebelom raya aritu, mengila nak makan "TOKOA sumbat" PERGHHH 3 hari turut-turut muka ni makan TOKOA....tekak lalu hat ni jaa kan apa blew buat....hentam saja labuuu...hihihihi.. nak makan hat bukan calang-calang nun....nak hat tOKoa sumbat hat makteh pah selalu buat...ha pUnggah, mana nak ada kat pasaran kaN melainkan bikin sndiri okess....huhuhuhuh 
oklaa, mau takmau redah gaklaa buat sndiri ..xpa kan, herot petot masuk mulut  n perot sndiri bukan org lein..hihihi alhamduLillah, pes time buat menjadik..dan disukai ramai....wah dh leh "teng" makteh laa mcm nie kan....tecabar tok sebelah rumah...budak ni dqh laa jarang-jarang masuk dapoq..sekali masak-masak blew tahan gak kan...."ecececececececececcececece,perasaan n syokkkk sndirii plak dia..." tapi kan....kalo mama ada mesti dia kata OK dONE...pasni leh buat lg...tp mama tak smpat rasa tOkoa hasil ayaq tangan anak suLung dia nie..huhuhuhu...... rindu mama ...rindu mama..rindu mama......
"Ku Pendam sebuah Rindu" 

tokOa ni senang jaa buat..men sumbat jaaa......pejam mata pn blew buat...kalo gamak malas sangat pn leh jaa buat..... hihihi.... tak hagak kan..pejam mata leh buat....abeh kalO pejam mata kot mana nak sumbatnyaa...satg p sumbat kot lein..heheheee

Bahan-bahan yg diperlukan :-
  1. Tokoa hat islam buat..... 
  2. dagIn fressh @ dagIn kisaq cap RAMLY
  3. lada Sulah 
  4. Daun suP 
  5. KaRot kaler Oren.
  6. Taugeh  
  7. GAram 
  8. TeLoq
  9. SedikiT tePOng dan *Perot YG lapaq* ^__________^


Photobucket
~TokOa A.K.A TAUHU~ ^_^
TOkoa ni memula rendam dl ngan ayaq panaih....
takyah laa sampai p rebus melegak...
jenuh lembik tOkoa nie... rendam ngan ayaq panaih nuh...
pastuh belah dua....
yg tengah-tengah tuh kasik korek dia nya isik..
supaya ada ruang utnuk di sumbat....^__*




Photobucket
~ini inti dh siap masak sUme~


kalau beli daging yang freesh hiris kekecik n blend....
kalO daging RAmLy yg dah siap kisaq.. lagi mudah wak keja.
memula goreng bawang putih sampai naik bau..
dh tuh lepas daging yg dh dikisaq nie...
agak dh KECot n kering ayaQ, masuk kaRot, taugeh gaul bg rata..
pastu masuk gram n lada sulah n sikit makaji naik Honda...
hihihihiihihih
agak dh  intim sume.....katop api, sejukan inti....
sebab nak sumbat dlm tokoa yg dh siap di korek tengahnya...






Photobucket 
~Tarang...tang..tang,,tang~ kebabom....


taklaa maveles mana rupa bila dh di sumbat..tp bila rasa....
leh jalan sePlo biji tanpa sedar..hahahahah
teruskan sumbat ikut suka.....tekak memasin..saya sumbat tak hengattt...
sampai gemok-gemok tokoa tuh jadiknya..haahahahah....
dasar pemalas kelebek satu-satu sec.teperinci....
jenuhlaa ngan kamu ni nida.... tak kreatip okess....
maaflaa tangan kan tangan seni kedapoq...tangan ni lebei suka makan jaa...hhihihihihi



Dah siap sumbat....ok jom kita celop tokoa td dalam teloq yg dicampur sdikit tepong dan garam.... jangan banyak sangat tau buh garam dalam teloq..kang jadik tokoa masin plak...HAHAHAHHHAHAHA siap celOp..then lepaskan ke dalam minyak hat bebetoi panas....... nampak garin..leh hangkat dan selamat menikmatiii.....

bagi tekak saya ni..memang sangat suka....takmakan nasik pn xpa..hadap menda alah ni..cuma pemalas jaa nak buat sebab renyah tang korek tengah tuh..
alalalalal, sengai kepala bahu...hihihihi



Mandi manDa

Kalau tadi share pasai potoNg kuku, kali ni plak share pasai mandi wajIb.....sume kena mandi wajib kan..nak-nak yg suda BALIGH...hat dah kawen takyah cakaplaa..... selalu mandi wajib....perkara kerap yg patot dilakukan..hihihihhi.... rupa-rupanya mandi wajib ni takleh dipandang remeh..... efek kalo mandi wajib tak betoii..segala amal ibadat kita pn terjejas jugak.....wahiyanauzubillah......jom sama-sama kita hayati cara-cara mandi wajib yag betol.... hat mana teror dah mandi wajib...takyahlaa khusyuk baca.....kan ^__^ maKlomlaah kata dh teror...ekekekekke 
letak sini kan apa..senang nak refer sok-sok kalO lupa..,..hahah yerlaa manusia kan sering pelupa..sering sifat baharu...arini dia ingat..sok lusa lupa balik...tp kalO dengan tempek kat bloq ni..sok sampai bebila leh refer lagik..insya'allah...IlMU ALLAH  tak rugi kan kita pakat share....... 



**Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…**

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.


Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.”  
Atau  
Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, 
sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 
3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu :- 
  1. kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,
  2. keluar air mani dan mati.
  3. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu 
  4. keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].


PotoNg KukU

salam penghulu hari untuk semua sahabat handai blogger .....
eh arini JUMAAT kan, so hampa sume  Jangan lupa ya kawan-kawan sekalian...jom harini pakat potong kuku.........dan potong lah kuku cara SUNNAH NABI....bukan makan jaa ada cr sunnah nabi...kerat kuku pn ada wooo...... jom tgk kuku mana patot kerat dl.dan kuku mana hat las skali kerat........
mOga ALLAH merahmati kita untuk hari ini dan seterusnya.....


barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih


 sumber: Mufakkiratul Mukmin 2009

Thursday, October 6, 2011

SuusUuu ILHam



Teruja nak cuba ke ZAHRA SOFIA....... setahu Prof.Dr.azIzan jaa yg keluarkan susu,supliment dari BAYI sampai ke kanak-kanak...hari ni jalan-jalan...intai-intai jumpak keluaran terbaru dr produk bumiputra...fully islamic... teruja nak cuba....tp kalo nak lekas dapat nak kena terjah MYDIN Bukit jAmbuL Penang...
ermmmmmmm, insya'allah akan ibu usahakn untuk kakak sofia ya..untuk cuba SUSU ILHAM... siap ada kismis, kurma,BAdam... ngan di terapikan alquraan 30 jUzuk....
unik lah susu nie.....  
ibu usaha keh, segalanya serah pada ALLAH TA'ALA... ^__^

kalo ada diantara yg berminat nak tahu pasai susu ni leh singgah SINI keh . :) 


Note:Susu Ilham mengandungi Terapi Al-Quran dan tidak boleh dilangkah.

sUrah AlqUra'an

Ilmu di hari kamis....jom sama-sama kita amal surah-surah nie selalu.... moga-moga diberkati olehNYA..insya'allah....

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Semoga dapat menjadi amalan kita semua.. :)

Tuesday, October 4, 2011

Ukhwah PEsbOok

Mekasih kakak Haslina Hasan yang berasal dr kepala batas jugak...sebab sudi bertemu dengan saya...heheheheh, bermula dengan pengenalan melalui pesbukkk, akhirnya dapat jgak besua muka ahad yang lepas nih.....wowwww sangat teruja nak jmpak kakina nie.....dup dap..dup dap..mcm nak jmpak sang pacar..hahahahahah..... mana dak kan, pes time mesti gabra gak..apa-apapn hat pestime mesti gabra abehlaa..tapi.............., alhamduLillah..allah tuh permudahkan segala urusan..akhirnya dapat jugak bersua muka ngan kakina...bejabat tangan besalam kenalkan diri memasin ngan lebey dekat lg....auwww.... 

hampa, nak habaq kat sini..kakina ni sangatlaa pandai MASAK!!! serius, memang pandai..sebab tekak ibu mengandung selalunya kan leh makan tak ketahuan kan....hihihih tekak memilih...hihi tp, masa jmpak kakina, sume menu yg dia hidang saya baham..saya telan..glurppp...paling tak maluu punya pulun makan..hat menu bihun putih a.k.a bihun singapore....hihihi telan takmo-takmo..... mcm ngan org bukak posa..hahahah, sedap..sedap..sedap..memang kena ngan tekak saya hat banyak songeh nih.hihihihih..

masa sampai umah kakina, ada MiL dia....cute jaa MiL kakina...comei lote....masa kami dok menjamu selera tuh, MiL dia bgtau..kakina ni memang teror bab "CLAIM" karipap..... sume sama..saiz pn xbrubah..wow teror hang kakina....bukan senang wooo nak dpt pujian dr MIL...ekekekekek..bertuah kamu..ada MiL yg sangat spotim-motim..mcm saya takdak dh nak dpt puji-pujian lagu tuh....MIL dh 8 bulan pergi juah tinggai saya..ALFATIHAH......
yang pasti jmpak kakina baru ni sangat lah best...sampai ke magrib baru ingat nak balik....ekekkekek 


Photobucket
~Memasin Ngan Anak-anak memasin~ kakina ada dua HERO-HERO...
saya plak ada satu setengah HEROIN...ehehehehhehe ~


Photobucket
 ~Menu yang di hidangkan....sume ni membuka selera tekak
mak BUyUng untuk hari itu~
bihunnnn tuh sedappp weh........sumpah tak tipoooo ^__@


Photobucket
~Sofia time ni br bangUn tidok...dalam dok mamai dan g bikin "PEACE" anak teruna kakina malO-malo....hihihihi~



Photobucket
~Meh kita begambaq ngan Tuan Rumah...comeL tau kakina ni..GEBUU--GEBU.... sembang nya sembang rupanya kakina ada kenai kalangan kawan-kawan tedekat saya...hihihi keciLnya doNia ~


note: tak sabaq tggg kakina balik ghaya haji ni..nak makan menu hat sedap=sedap dr ayaq tangan kakina...ku cayam..ehehhe


BErdua BErsAtu

salam semua.....salam alaik di pagi selasa...................saya alhamdulillah sihat...sume sihat, cuma kakak sofia jaa batuk kong..kong..kong...sebab dia noti takmo dengaq cakap ibu..dia dok baham tembikai banyak-banyak..ekekekkeke

alhamduLillah, shukur pada ALLAH, sampai arini di beri kesempatan hirup udara segar,,di beri kekuatan dalam meneruskan kehidupan yg penuh kona-kona,liku-liku yg penuh ranjau berduri....owh sAkitnyaa.....!!!
terima kasih ALLAH, sebab beri saya kesempatan hadapi lalui sume nie......apapun terjadi saya harus kuat...kuat seperti arwah mama tempuh setiap dugaan...insya'allah...^__^ mungkin disebalik setiap yg di uji, setiap yang di beri musibah ada manissssnya yang saya sendiri tak mungkin akan ketahui...yg sesungguhnya saya harus kuat dan REDHOoo untuk sume nie.....percayalah, di sebalik setiap yg di DUGA ada hiKmah yang sangat-sangat beharga........mungkin!!!!

harini takda menda apa-apa nak share ngan ampa suma kawan-kawan bLOgging..melainkan nak share ngan satu lagu ni....selalu dok dengaq kot mutiara.fM......cuma tatau tajok dia apa.....bila pagi td dapat jaa tau tajuk lagu ni..terus sech kot youtube......suka lagunie...... sangat-sangat-sangat touching!!!
bukan untuk pasangan bercinta sahaja.....untuk pasangan yg dh bekawen seperti saya pn blew jaa.......

Meh nak share lirik lagu ngan video Klip  dia............>>>>> suka lagu ni... suka...suka..... !!!!

Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
 Bagai ada tak merestu
 Kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dan aku
 Ditakdir untuk berpisah
 Walaupun melawan arus
 Kita berdua bersatu

 Seringkaliku mendengar
 Patah tumbuh hilang berganti
 Tetapiku tidak mahu
 Cinta selain darimu



Jika denganmu salah
 Kutak mahu yang benar
 Jika denganmu rebah biarlah kutercalar
 Walau dilanda badai
 Kusanggup kerna ku mahu
 Kita berdua bersatu!!!!!

Jika denganmu kabur
 Kutak mahu yang jelas
 Jika denganmu hanyut
 Biarlah aku lemas
 Walau dilanda ribut
 Kusanggup kerna ku mahu
 Kita berdua bersatu


kepada suami tersayang.....untuk kamu, apapun terjadi, saya sebagai ISTERI tetap settia di belakang kamu, walaupun kadang-kadang saya sendiri tewas dengan perasaan sendiri..walaupun tekadang saya selalu berandaian buruk terhadap kamu.... apapn terjadi saya tatap akur di belakang kamu.....apapn terjadi saya SAYANG kamu...!!!!!!!!!!! ALLAH telah anugerahkan kepada saya suami yg cukup setia,penyabar dan penyayang dan yg sangat-sangat faham perangai isteri dia yg gila nieh.....shukurr YA allah....cuma saya, yg selalu hilang perasaan shukur dan selalu tak beterima kasih kepada mu ya allah.... doakan kami supaya menjadi kuat dan kuat dalam tempuh ujian yg diberi dr NYA (T___T) insya'allah


hujung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cinta HaLaL

Daisypath Anniversary tickers

KakaK

Lilypie Kids Birthday tickers

KaknGAH

Lilypie Kids Birthday tickers

Adik Baby

Lilypie First Birthday tickers

BekhidmaT

Daisypath Anniversary tickers

Mama Sntiasa Di Hati

Lilypie Angel and Memorial tickers
 

Takdir itu milik aku !!! Template by Ipietoon Cute Blog Design