Wednesday, December 5, 2012

kOding PHoTobUCket

05hb Disember 2012
21Muharam 1434Hijrah 


salam semua, rabu yang penuh kata-kata siap ada sedikit sharing iLmu...... 
selama dok blogging nie, memang banyak upload gambar di sini  [photobucket] ...
so far ok jaa upload sini, setakat ni xdak masalah lagi laa.... 

ok, arini nak sharing ilmu skit jaa..mcm mana nak guna photobucket ni... mudaah saja :) 
untuk teman blogging mama irfan n kakhasLina gebu....meh sini nak tunjuk cr upload pic melalaui photobucket.

jue n kakina, maafnaa ayat tunggang langgang sebab saya bukan laa org yg teror sharing tips...hahahahahahah kalau gamak xfaham buzz kot ym @ skype nah.... :)) 

disini LANGKAH-LANGKAHnya :)

Photobucket
langkah 1 - SIGN UP dulu kalau belum ada akaun photobucket keh :)
kalau dah ada akaun PhotoBucket tuh sureee teror laah... 


Photobucket
Kedua - Dah siap register sume...akan keluaq mcm ni...papan welCome.... :)) 
so, teruskan destinasi....sila klik word UPLOAD yg saya dh bulat merah tu... 


Photobucket
Ketiga - bila dh klik UPLOAD, akan keluaq seperti gambar di atas.....so, puan-puan comei bolew BROWSE FILES untuk upload. 



Photobucket
KeeMpat - siap UPLOAD... akan keluaq pic seperti bawah dan teruskan klik "CONTINUE HOME" 


Photobucket
KeLIMA - taraang.....pic anda dh siap sedia berada dalam alBum phootbucket.... masa ni, puan-puan di mintak klik VIEW LIBRARY...kalau nak klik "EDIT YOUR PHOTOS" pun bolew. kot-kotlaa, nak pic ada efek ala-ala instagaram..hihihihii



Photobucket
KeeENam - selepas dah klik view Library, akan keluaq seperti ini..... pilih jaa nak pic yang mn satu 
untuk di guna pakai di BLOQ, FB @ TWEET 


Photobucket
kETujUh - selepas puan-puan dh pilih pic yang dikehendaki... sila pandang di sisi kanan...nampak dak hat dalam bulatan merah tuh..ha sila amik KODING tuh....sbb koding tuhlaa kita nak guna dalam bloq kita :) 


Photobucket
KelapaN - ok kita behijrah Ke bloq... KODING yang kita kLik tuh tadi, kita PASTE di nEW n3 kita... pastikan klik kotak HTML ya...


Photobucket
kesemBilan - Klik COMPOSE tarangggggggg pic yang di kehendaki dah tepapar....time ni, puan-puan bolew pilih nak pic tuh besaq mana....... dah agak rs sedang cantik....puan-puan bolew PREVIEW nah... 


bila dah rasa semua ok......SIAPPP, bolew publish N3.... bagi nida, mudah jaa pakai PhotoBucket. 



SELAMAT MENCUBA yaaa kawan-kawannn :) 

7 Mata BOOooLaT sedang meMbeLiak:

Nur Irfan Juezrie said...

tutorial yg bestt.. thanks dear!

Dee said...

dee guna photoscape je..pastu save kt mypictures..insert pic kat blogger.com terus..x perlu coding2..hehehe..tapi tutorial yg nieda bagi ni berguna gak utk dee :)

-cinta soFiaSafiya- said...

Jue - nevermind dear....share ilmu skit ja ni....

-cinta soFiaSafiya- said...

SiS DEE - actuali nida pn guna pHotoscape jugak...heheheheheheh

sebati dengan diri dah software tuh..

cuma yg photobucket ni, nida akan upload disana n amik KODing dia masok Bloq...hehehhehhe

just sharing sis....

aqif rayyan said...

tq sayang....ilmu yg amat berguna utk akak gebu yg lembab bab2 mcm ni...hehe

MiYOKO SuKi said...

photoscape camne lak tuuu....

tenkiu for sharing, nida... :)

-cinta soFiaSafiya- said...

photobucket ni titin.....dalam ni lagik advance dr photoscape..leh upload, edit n publish

hujung

Cinta HaLaL

Daisypath Anniversary tickers

KakaK

Lilypie Kids Birthday tickers

KaknGAH

Lilypie Kids Birthday tickers

Adik Baby

Lilypie First Birthday tickers

BekhidmaT

Daisypath Anniversary tickers

Mama Sntiasa Di Hati

Lilypie Angel and Memorial tickers
 

Takdir itu milik aku !!! Template by Ipietoon Cute Blog Design